Hopp til innhold

- Dramatisk GHB-utvikling i Bergen

Fem overdoser på drøyt åtte timer. Rusforskere er bekymret over situasjonen.

Video nsps_upload_2009_7_30_21_8_39_1484.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ved 22.30-tiden onsdag kveld ble en forestilling i KP 11 på Bergen Kino avbrutt da tre ungdommer mer eller mindre samtidig falt livløse om etter å ha inntatt overdoser med det syntetiske narkotiske stoffet GHB. Tilstanden var torsdag formiddag alvorlig for to av de tre.

Overdoser i Ekregaten i Sandviken

LIVLØSE ETTER FEST: To menn ble funnet bevisstløse i en leilighet i dette bygget i Sandviken torsdag morgen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

06.40 var det på ny utrykning til GHB-overdoser, denne gang i en leilighet Ekregaten i Sandviken. To menn ble funnet blodige og bevisstløse etter en fest. Tilstanden er alvorlig for den ene av de to, en 27 år gammel mann.

- Vi ser foreløpig ikke disse to sakene i sammenheng, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt til nrkhordaland.no.

Torsdag ettermiddag var alle skrevet ut fra sykehuset, flere av dem på eget ansvar.

Overdoser på Bergen Kino

LIVLØSE PÅ KINO: Tre ungdommer tok overdose med GHB inne i en kinosal midt i en forestilling onsdag kveld.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

LES MER: Tre overdoser på Bergen Kino | Funnet bevisstløse i leilighet

Gir avslappende rus

- Det er veldig spesielt med fem GHB-overdoser i løpet av så kort tid, sier forskningskoordinator og fungerende leder Arild Opheim ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen.

GHB (gammahydroksybutyrat) finnes som pulver og i kapsler, men er mest vanlig som luktfri væske med svak saltlig smak. Stoffet ble tidligere brukt som narkosemiddel, men er nå mest utbredt som rusmiddel. GHB kan gi en avslappende og oppstemt rus, lik alkoholrus, men er langt farligere.

- Kan virke ufarlig

Opheim sier GHB-bruken i Bergen har økt kraftig siste året, og viser til tall fra tolletaten, fengselsvesenet, rustelefonen og diskusjon på rusrelaterte nettsteder.

- Tilgjengeligheten har økt og stoffet blir stadig mer populært. En årsak kan være at det er mer eller mindre lukt- og smakløst, noe som kanskje gjør at det virker mindre farlig. I tillegg går det fort ut igjen av kroppen, noe som gjør det til et populært rusmiddel i fengsel. GHB er også lett å fremstille, sier rusforskeren.

Stoffet ser ut til å ha fått best fotfeste i det unge rusmiljøet. Ifølge Opheim blir GHB ofte brukt sammen med andre rusmidler.

- Jeg lurer på om dette er en bølge som skyller inn over oss nå og vil forsvinne i løpet av kort tid, eller om vi ser begynnelsen på en dramatisk utvikling, sier Opheim.

- Kan dø av små mengder

Arild Opheim

Rusforsker Arild Opheim.

Foto: NRK

Hovedårsaken til de skarpe advarslene mot GHB er at det er vanskelig å dosere, og det er kun små mengder som skiller liv og død.

- Det er det som bekymrer oss mest. Med GHB kan man aldri vite hvor mye man har fått i seg, noe som også gjør det veldig vanskelig å behandle, sier Opheim.

En SIRUS-undersøkelse fra 2008 viser at under 1 prosent av norsk ungdom mellom 15 og 20 år har prøvd GHB. Antall politibeslag av stoffet har derimot økt kraftig de siste årene, og er blitt beslaglagt i rusmiljøer over hele landet. Stoffet har vært brukt i forbindelse med seksuelle overgrep, og har derfor fått den internasjonale karakteristikken «date rape drug».