Hopp til innhold

Steiner løsner fra rådhusfasaden: – En «snakkis» på rådhuset

Hovedverneombudet i Bergen kommune er bekymret for at arbeidene på Rådhuset i Bergen vil ta lengre tid enn lovet.

May Britt Kindem

HOVEDVERNEOMBUD: May Britt Kindem er hovedverneombud i Bergen kommune. Hun sier de ansatte kjenner på alvoret når de må pakke sammen og flytte ut av rådhuset på bare noen dagers varsel.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Torsdag ettermiddag ble alle ansatte på Rådhuset i Bergen varslet om at de måtte pakke ned kontorene sine og flytte ut. En rapport fra firmaet Smidt og Ingebrigtsen AS viser at betongsøylene på rådhusfasaden i Bergen er i farlig forfatning.

Situasjonen var så alvorlig at kommunen så seg nødt til å ta grep umiddelbart og starter arbeidene allerede mandag.

– Vi ble kalt inn til møte på en times varsel. Beskjeden vi fikk var at det sto dårlig til, sier May Britt Kindem, hovedverneombud i Bergen kommune.

– Det blir mye logistikk

Byrådslederen Harald Schjelderup var tidlig ute og sa at de måtte sette sikkerheten foran alt annet.

– Dette kan naturlig nok skape usikkerhet og kanskje frykt hos våre ansatte. Derfor vurderer vi at det er best å starte så snart som mulig, allerede kommende mandag. Det er også et signal om at HMS alltid går foran. Så får vi heller takle de praktiske utfordringene dette vil gi oss.

Hovedverneombudet regner med at de skal få til utfordringen med å flytte.

– Folk er sporty. Noen deler kontor og noen jobber hjemme. Jeg tenker dette går greit for disse fjorten dagene. Men det blir et stort logistikkproblem, sier hun.

Rådhuset i Bergen rammet av betongsyke

BETONGSYKE: Slik ser det ut når det blir sprekker i betongen. Når det skjer ruster armeringsjernet.

Faller steiner

I 2012 ble det klart at rådhuset lider av "betongsyke" og at fasaden smuldrer opp. Det har ført til at det faller steiner ned fra veggene. I dag står det gjerder rundt for å beskytte folk mot steine.

– Det er jo en «snakkis» på rådhuset at det faller steiner ned fra veggene. Og vi har jo undret oss over at det ikke har blitt gjort noe, sier Kindem.

Under undersøkelsene som ble gjort fant ingeniørene blant annet ut at det bare er halvparten så mye armering i betongsøylene som det skulle være. På alle tegninger er det åtte armeringsjern i hver søyle, mens det i virkeligheten bare er fire.

Dette regnes som en alvorlig byggefeil og søylene må forsterkes.

Selv om manglene og skadene i fasaden er av alvorlig art, regnes ikke selve bygget som farlig å være i.

– Det er ingen grunn til å si at bygget er usikkert eller ustabilt, sier rådgivende ingeniør Tore Johan Smidt, som har skrevet rapporten sammen med ingeniør Tom Ingebrigtsen.

– Krever planlegging

Det har lenge vært planlagt en rehabilitering som skulle starte våren 2019. Nå blir deler av dette arbeidet fremskyndet til de kommende 14 dagene.

– Jeg er bekymret for at dette vil vare mer enn 14 dager. At de finner flere ting når de nå starter på fasaden og undersøker den. Da blir det utfordrende å drive kommunen fra midlertidige lokaler, sier Kindem.