Rådhuset i Bergen smuldrer opp

Fasaden på rådhuset i Bergen er rammet av betongsyke og smuldrer langsomt opp. Kommunen har ennå ikke oversikt over hvor mye rehabiliteringen vil koste.

Bygget rammet av betongsyke. Store utbedringer er nødvendig.

PRIORITERER SKOLENE: - Vedlikeholdet av rådhuset i Bergen vil bli prioritert etter opprustning av skolebyggene i Bergen, forteller informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune.

Fenomenet oppstår når det kommer sprekker i betongen, slik at vann kommer inn til armeringen i fasaden.

– Armeringsjernet ruster, noe som igjen fører til at betongen rundt smuldrer opp, sier informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune til NRK.no.

Har fjernet løse biter

Direktør Kjell Aga i Etat for eiendom i Bergen kommune karakteriserer situasjonen som alvorlig og sier til Bergens Tidende at hele fasaden er saumfart for løse biter, og at disse er plukket ned og kontrollert.

– Ingenting har gått i bakken og vi har ikke hatt noen ulykker, sier Aga til avisen.

Det 51,2 meter høye rådhuset i Bergen ble oppført i årene 1971 til 1974 og er tegnet av arkitekt Erling Viksjø, som også tegnet store deler av regjeringskvartalet i Oslo. Arkitekten er kjent for sin spesielle metode for bruk av såkalt naturbetong i byggene sine. Den spesielle metoden gjør rehabiliteringsarbeidet ekstra krevende.

Prisoverslag i neste uke

Verken Hille eller Aga vil foreløpig si noe om hva arbeidet kan komme til å koste, men ifølge BT har en tilsvarende rehabilitering av rådhuset i Ålesund kommet på 150 millioner kroner.

Ifølge Aga kan det bli nødvendig med ekstraordinære bevilgninger fra kommunen, dersom utgiftene kommer på flere millioner kroner.

Et prisanslag på utbedringene vil først foreligge i neste uke. Informasjonsdirektør Eva Hille sier likevel at rehabilitering av rådhusets fasade ikke vil bli prioritert foran annet vedklikeholdsetterslep i kommunen.

– Vil prioritere å utbedre skolene

– Vi har store vedlikeholdsutfordringer på byggene i Bergen kommune og har lagen en plan vi akter å følge. Øverst på den står skolebyggene. Vår prioritet fremover vil derfor være å ruste opp de skolene som trenger det mest, sier Hille til NRK.no.