Hopp til innhold

Politiet etterforskes etter at 20-åring døde

Spesialenheten for politisaker skal etterforske om politiet brøt loven da en 20-åring hoppet fra Askøybrua og døde.

Askøybroen

POLITIET PÅ BROEN: Bildet viser de to politibetjentene som kom til Askøybrua natt til søndag 25. januar, etter at 20-åringen la fra seg jakken sin og hoppet.

– Vi har iverksatt etterforskning knyttet til politiets håndtering av alarmsystemet på broen, bekrefter Ellen Eikeseth Mjøs, leder for Spesialenheten Vest-Norge.

Likfunn i sjøen på Askøy

FUNNET DØD: 20-åringen ble fredag 13. mars funnet død i fjæren mellom betongkaien og trekaien i Småvika på Askøy.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Natt til 25. januar hoppet en 20-åring fra Askøybrua. Fredag 13. mars ble han funnet død.

20-åringens mor mener politiet burde gjort mer for å finne sønnen da de under en time etter hoppet fant jakken hans på broen, og har i sin anmeldelse av Hordaland politidistrikt også klaget på at man ikke samme natt gikk gjennom overvåkningsbildene.

LES MER: Tror politiet kunne hindret sønnens død

Slo av alarmsystemet grunnet feilmeldinger

John Reidar Nilsen

– VAR IKKE OPERATIVT: Politimester John Reidar Nilsen sier politiet kun testet alarmsystemet.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Kameraovervåkningen på Askøybrua, som lenge har vært åsted for selvmord og selvmordforsøk, ble igangsatt ved årsskiftet, etter at kameraene ble installert i fjor sommer. Sensorer ved gjerdene utløser alarmen, slik at overvåkningsbildene blir tilgjengelige på politiets skjermer.

Sensorene var imidlertid så ømfintlige at feilmeldingene sto i kø, noe som gjorde at politiet valgte å slå av alarmen på operasjonssentralen.

Dermed var det kun et vaktselskap som fikk med seg at 20-åringen la fra seg jakken og klatret opp på brogjerdet natt til 25. januar. Først over et døgn senere undersøkte politiet overvåkningsbildene.

Politimester John Reidar Nilsen sier at politiet, grunnet behov for opplæring i alarmsystemet, aldri kom så langt at de tok systemet i operativ bruk før de slo det av grunnet alle feilmeldingene.

– På det tidspunktet vi avbrøt testperioden, hadde vi ikke tatt systemet i operativ bruk. Det har vi også kommunisert, sa Nilsen.

– Kunne vært reddet hvis han døde av drukning

Bengt Waldow

BISTÅR MOREN: Advokat Bengt Waldow.

Foto: Studio 1

Spesialenheten vil altså likevel undersøke om politiet har gjort noe straffbart i saken. Da 20-åringen ble funnet, ba morens bistandsadvokat straks om at liket måtte obduseres.

– Hvis det viser seg at han døde av drukning, kunne han vært reddet etter hoppet, hvilket betyr at politiets manglende reaksjon på alarmen kan ha gitt fatale følger, sa Bengt Waldow til NRK i forrige uke.

Morens bistandsadvokat mener også politiet burde informert fylkeskommunen og andre som tidligere har patruljert broen om at de hadde slått av alarmen, slik at patruljeringen for å unngå selvmord kunne gjenopptas.

Har foretatt flere avhør

Ellen Eikeseth Mjøs

STARTER ETTERFORSKNING: Ellen Eikeseth Mjøs, leder for Spesialenheten Vest-Norge.

Foto: Sentrumsadvokaten

Det er nå besluttet at vegvesenet skal overta overvåkningen av alarmsystemet. Direktebildene vil bli overført til politiet først når det skjer en reell hendelse.

Politiet beholder imidlertid alarmansvaret frem til 1. juni. Sensorene skal nå være justert, og operatørene på politiets operasjonssentral får ifølge politimesteren en «hurtigveiledning» i bruk av systemet.

Spesialenheten har allerede foretatt avhør i saken, og planlegger flere. De har også innhentet politidokumenter, lydopptak og videoopptak.

BAKGRUNN: Tror politiet kunne hindret sønnens død