NRK Meny
Normal

Terje Søviknes vil bli nestleder i Frp

Tolv år etter at han trakk seg, er Terje Søviknes klar for comeback i rikspolitikken. – Min opplevelse er at de aller, aller fleste har lagt dette bak seg, sier Søviknes om episoden som felte ham i 2001.

Terje Søviknes

KLAR FOR Å BLI SIVS HØYRE HÅND: Terje Søviknes er klar for comeback i rikspolitikken, og lanseres som kandidat til nestlederjobben i Frp.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

– Jeg har lenge grunnet på dette, og har nå sagt ja til å stille som kandidat. Jeg tror det kan være veldig sunt for partiet at det nå kommer inn noen i ledelsen som sitter utenfor stortings- og regjeringsapparatet, som kan ha fokus på kommune- og fylkestingsvalget i 2015, sier Søviknes til NRK.

Det var BT som først fortalte om Terje Søviknes sitt mulige comeback som nestleder i Frp.

Søviknes har vært ute av rikspolitikken siden 2001, da han måtte trekke seg etter å ha hatt seksuell omgang med en 16 år gammel jente etter landsmøtet til FpU i Langesund.

Terje Søviknes, Carl I. Hagen og Siv Jensen

I RAMPELYSET: Terje Søviknes sammen med Carl I. Hagen og Siv Jensen da førstnevnte måtte trekke seg i 2001.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Siden den gang har Søviknes slått seg opp i Hordalands-politikken, både på fylkesnivå og i Os, kommunen som har blitt kjent som Frp sitt «utstillingsvindu».

I posisjon over alt

Nå vil Søviknes tilbake i det nasjonale rampelyset. Hordaland Frp lanserer Os-ordføreren som kandidat til nestledervervet når Per Sandberg går av til våren.

Søviknes medgir at partiets deltakelse i regjering gjør comebacket ekstra fristende.

– Sett fra mitt ståsted, som sitter i posisjon i Os kommune og Hordaland fylkeskommune, og har kolleger i regjering på landsplan, så er vi for første gang i den situasjonen at vi er en reell styringspart på kommune-, fylkes- og nasjonalt nivå. Det er jo spennende i seg selv, og gir rom for å skape mye og få til gode resultater, sier Søviknes til NRK.

Må kjempe mot Anundsen

Os-ordføreren mener altså partiet vil ha godt av en nestleder uten tunge verv i storting og regjering. Og det er en sentral regjeringspersonlighet Søviknes kan måtte kjempe mot om jobben. Den ferske justisminsteren Anders Anundsen er nemlig også lansert som kandidat til det ledige nestledervervet.

– Hva tror du om mulighetene til å danke ut Anundsen?

– Jeg går inn i dette med veldig lave skuldre og tenker det er viktig at organisasjonen får ta en skikkelig diskusjon i hele landet på hvilken nestleder de ønsker nå, og hvilken rolle den skal ha i partiledelsen. Anundsen har gjort en kjempejobb og startet veldig bra som justisminister, men med ham som nestleder ender vi altså opp med enda en som er tilknyttet regjeringsapparatet, sier Søviknes.

– De fleste har lagt dette bak seg

Saken som felte ham i 2001 skal ikke være noe hinder for igjen å ta plass i det rikspolitiske rampelyset, mener Søviknes.

– Min opplevelse er at de aller, aller fleste har lagt dette bak seg. Det er en sak som jeg alltid må bære med meg og ta ansvaret for, men alt i alt føler jeg at det har rent så mye vann i sjøen nå at det skal være mulig å komme tilbake og gjøre en skikkelig jobb i partiorganisasjonen, sier Søviknes, som også har snakket med partileder Siv Jensen om sitt kandiatur.

– Siv gir uttrykk for at det alltid er bra med diskusjon, og at hun ser frem til denne prosessen i partiet.