Siv Jensen: – Vet det har vært en vanskelig prosess for Per

Frp-leder Siv Jensen sier hun vet Per Sandberg har hatt vanskelige avveininger før han nå har besluttet å gå av som nestleder i partiet, og at hun må respektere hans avgjørelse.

Siv Jensen er glad Per Sandberg vil fortsette å jobbe i partiet selv om han trekker seg som nestleder.

– Jeg vet dette har vært en veldig vanskelig prosess for Per, og jeg respekterer det valget han har tatt i samråd med sin familie, sier Frp-leder Siv Jensen om Per Sandbergs beslutning om å gå av som partiets nestleder til våren.

– Jeg vet at dette har vært en veldig vanskelig prosess for Per, for han er veldig glad i partiet og har lagt ned veldig mye arbeid for Fremskrittspartiet. Jeg må respektere det valget han nå tar og er veldig glad for at han presiserer at han vil fortsette å jobbe for Fremskrittspartiet fra Stortinget, sier Jensen til NRK.

– Når ga han deg beslutningen om dette?

– Han har orientert meg om dette. Jeg vet at det har vært en krevende prosess for ham, og jeg respekterer det valget han har tatt i samråd med sin familie, sier partilederen.

Per Sandberg heis Stortinget

Frps nestleder Per Sandberg varsler at han sier takk for seg i ledelsen i Fremskrittspartiet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Jensen og Sandberg 2006

Den 6. mail 2006 ble Sandberg valgt som 1. nestleder i Frp, samtidig som Siv Jensen ble valgt som leder. Her klemmer de hverandre på landsmøtet.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I dag ble det kjent at Per Sandberg (53) trekker seg som nestleder i Fremskrittspartiet. Til Dagbladet sier Sandberg at han ikke finner motivasjon for å jobbe for det han tror på.

Først takket Per Sandberg overraskende nei til flere tilbud om statsrådsposter, og det vekket også oppsikt da han heller ikke ble parlamentarisk leder. Nå varsler han at han også vil tre ut av ledelsen i Fremskrittspartiet på landsmøtet til våren.

– Per og jeg har jobbet tett sammen i veldig mange år. Han er en utrolig flink politiker. Han kan veldig mye på veldig mange områder, og det har Frp nytt godt av lenge. Men jeg kan ikke annet enn å respektere de beslutninger han selv tar, sier Siv Jensen.

På hvilke måter har du forsøkt å overtale ham om å fortsette?

– Jeg refererer ikke fra interne samtaler. Jeg respekterer den beslutningen han har tatt, jeg vet det har vært vanskelig for ham. Utover det får han kommentere dette selv, sier Jensen.

Har følt meg ønsket av Siv

Sandberg avviser overfor Dagbladet at han trekker seg i protest mot Siv Jensen og resten av partiledelsen.

På spørsmål om Siv Jensens rolle i dette sier han:

– Jeg vil og kan på det sterkeste tilbakevise at Siv Jensen har spilt en rolle i dette. Virkeligheten er at jeg har følt meg sterkt ønsket av Siv.

Sandberg sier at han trekker seg etter å ha tatt flere runder med seg selv og familien.

– Jeg har vurdert de belastningene jeg har vært utsatt for de siste åra, og beslutningen om å trekke meg som nestleder kommer etter en totalvurdering. Når jeg ikke finner motivasjon for å jobbe med det jeg tror på, bryter en ned seg selv. Det er verken jeg, familien min eller partiet tjent med, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Etter det NRK.no erfarer, har Sandberg overfor flere den siste tiden gitt uttrykk for at han er sliten.

Også under sonderingene tidligere i høst pendlet han de 3160 kilometerne mellom hjemmet i Senja og Oslo.

Kommer med bok

I høst ble det kjent at Per Sandberg skriver på en selvbiografi som skal komme om to uker.

Etter det NRK kjenner til, inneholder boka kritikk av både Siv Jensen og Carl I. Hagen for hvordan de har håndtert enkeltepisoder i partiet.

Siv Jensen ler når NRK spør om hun er nervøs for boken.

– Nei. Jeg kjenner ikke innholdet i den, men bøker blir skrevet stadig vekk, og så får vi lese dem, sier hun smilende.

Kommer du til å lese den?

– Nei, det har jeg rett og slett ikke tenkt å gjøre. Det er hans bok, og det får han stå for, sier Jensen.

Kollega: Trist

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein sier Sandberg har en høy stjerne i Østfold Frp,

Foto: Anette Torjusen/NRK
Carl I. Hagen

Partiveteran Carl I. Hagen sier han hadde ønsket seg en Sandberg i toppform.

Foto: Olav Juven / NRK

Sandbergs partikollega Ulf Leirstein sier Sandbergs beslutning om å gå av på partiets landsmøte til våren er overraskende og triste nyheter.

– Vi har sittet sammen i justiskomiteen og jeg setter Per Sandberg veldig høyt. At han nå velger å gå av ett år før tiden er synd, sier Leirstein til NRK.no.

Harald T. Nesvik, som nylig ble valgt som parlamentarisk leder i Frp, sier til NRK.no at han er lei seg for at Sandberg varsler at han ønsker å gå av som nestleder til våren.

– Han har gjort en formidabel innsats for partiet. Men Per skal fortsette på Stortinget, og jeg er sikker på at han vil fortsette å si klart og tydelig fra om hvor skapet skal stå.

Nesvik avviser at Sandbergs avgjørelse skyldes politiske uenigheter innad i partiet.

– Dette er Pers valg, og Pers valg alene. Jeg har kjempet skulder ved skulder med Per på Stortinget siden 1997. Jeg har bare de beste skussmål å gi, sier Nesvik.

Sandberg står i utgangspunktet ikke på valg ved neste vårs landsmøte, og Nesvik påpeker at det åpner for at Sandberg kan endre mening.

– Han har i hvert fall tid til å ombestemme seg.

Hagen: Et tap for partiet

Fremskrittspartiets tidligere formann, Carl I. Hagen, sier til NRK.no at han er overrasket over Sandbergs avgjørelse om å trekke seg som nestleder.

– Jeg er litt forbauset. Men jeg respekterer at han ønsker å konsentrere seg om familien, sier Hagen til NRK.no.– Hva betyr det for partiet at det mister Sandberg som nestleder?

– Det betyr at man få finne en ny nestleder til neste landsmøte, og det tror jeg kommer til å gå aldeles strålende.

– Er det et tap for partiet at Sandberg forsvinner ut av ledelsen?

– Ja, det er klart, det. Jeg skulle gjerne ønsket meg en Per Sandberg i toppform og full vigør. Men jeg respekterer at vi alle er mennesker, også politikere, sier Carl. I. Hagen.

Før landsmøtet i mai, der Sandberg ble gjenvalgt som nestleder, tok fylkeslagene i Telemark og Rogaland til orde for å bytte ut Sandberg. Men trønderen gjorde det klart at han ikke aktet å gi seg.

For å unngå kampvotering og bråk varslet Anders Anundsen, som nå er justisminister, valgkomiteen om at han ikke var en aktuell kandidat som nestleder.

Per Sandberg ble valgt til 1. nestleder i Fremskrittspartiet i 2006.

Han har sittet på Stortinget siden 1997, og representerer Sør-Trøndelag. I forrige periode ledet han justiskomiteen. Denne perioden sitter han i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger