Hopp til innhold

Slik ser det ut på bunnen av Vågen – nå vil miljøvernere femdoble panten

Miljødirektoratet har foreslått å øke pant på små flasker og bokser til to kroner. – Altfor lite, mener miljøvernere.

Tomme bokser og flasker på bunnen av Vågen i Bergen

SJOKKERT: Miljøverner Sverre Stakkestad tror ikke disse flaskene og boksene ville ha ligget på bunnen av Vågen i Bergen dersom de kunne pantes for fem kroner.

Foto: Anders Schouw, SUB Bergen

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I juni foreslo Miljødirektoratet å heve panteprisen fra én til to kroner.

Nå tar flere miljøvernere til orde for å heve den enda mer.

Prisen på pant på halvlitersflasker og bokser har nemlig stått stille siden 1986.

– Den har ikke blitt justert på over tretti år. Krona har blitt mindre verdt, både fordi prisene har økt, men også fordi lønnsnivået er høyere. Vi trenger derfor et langt høyere pantebeløp, sier Holger Schlaupitz, fagleder i Naturvernforbundet.

Krever fem kroner

Holger Schlaupitz

NØDVENDIG MED ØKNING: Fagleder i Naturvernforbundet, Holger Schlaupitz, mener prisøkning ellers i samfunnet gjør det nødvendig å øke prisen på pant.

Foto: Naturvernforbundet

Naturvernforbundet ønsker å øke den til tre kroner i første omgang, og deretter ytterligere på sikt.

– 70.000 flasker og bokser forsvinner ut av kretsløpet og kan ikke gjøres rede for. Det betyr at de forsvinner ut i naturen eller nærmiljøet. Derfor er en slik økning helt nødvendig, sier Schlaupitz.

Han får støtte fra hobbymiljøverner og voksenkontakt i Miljøagentene, Sverre Stakkestad. Han går enda hardere ut, og vil kreve fem kroner når man panter en ølboks.

– Panten i dag har ingen verdi. Med en femmer hadde de som for eksempel kjøper en sekspakning tenkt at de får en ny øl for panten.

Fikk se rystende bilde fra Vågen

Stakkestad er sjokkert over hvor mange flasker og bokser han finner i nærmiljøet. Nylig fikk han tilsendt et bilde av en dykker som hadde vært på bunnen av Vågen i Bergen.

Han anslår nemlig at det på et område på femti kvadratmeter befinner seg rundt 1000 bokser og flasker.

– Om panten var på en femmer ville det nok neppe ligget 5000 kroner så lett tilgjengelig, skriver han i et høringssvar til Miljødirektoratet.

Han tror folk vil tenke seg om to ganger dersom panten økes til et slikt nivå.

– Jeg tror betydelig færre hadde kastet fra seg, og mange flere hadde plukket opp, sier han.

Frykter smugling

Petter Nome

FRYKTER SMUGLING: Direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, tror en femdobling av pant vil føre til mer smugling over landegrensene.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, mener en økning til fem kroner er for drøyt.

– Vi synes en moderat stigning er greit, men vi må huske på at Norge har verdens beste og mest effektive pantesystem allerede, sier han.

Han forteller at over 90 prosent av bokser og flasker blir returnerte og resirkulerte, og frykter en stor økning i pant vil føre til mer smugling og grensehandel.

– Hvis vi var sikre på at salget her i landet ikke hadde gått ned, hadde vi vært med på det, men vi tror dette vil føre til en eksplosiv økning i smugling som igjen kan føre til store mengder tomgods som ikke kan pantes i det hele tatt, sier han.