Skadet russ (19) overføres til rehabilitering

Russegutten som ble kritisk skadet i tunnelulykken i Bergen, flyttes til rehabiliteringsavdelingen på Haukeland sykehus. – Positivt, sier politiet.

russebuss

HARDT SKADET: Den 19 år gamle russegutten fra Fana gymnas sto på taket av denne russebussen. Da bussen kjørte gjennom Arnanipatunnelen, ble han hardt skadet.

Foto: KJETIL RYDLAND

Natt til 12. mai i 02.30-tiden ble en 19 år gammel russ kritisk skadet i en ulykke i Arnanipatunnelen på E16 i Bergen.

Medrussen forklarte politiet at 19-åringen sto på taket mens bussen kjørte gjennom tunnelen. Politiet har senere rekonstruert ulykken, og funnet ut at det er flere mulige punkter i tunneltaket russegutten kan ha truffet.

19-åringen har vært gjennom en rekke operasjoner på Haukeland universitetssjukehus.

Den siste tiden har det kommet oppløftende meldinger fra sykehuset.

Flyttes til rehabiliterende post

19-åringen har stort sett ligget på nevrokirurgisk avdeling siden ulykken for tre uker siden. Nå blir han flyttet til rehabiliteringsavdelingen.

– Han blir flyttet over til rehabiliterende post ganske snart. Det er positivt, sier Sølvi Vetaas ved Bergen nord politistasjon.

Vetaas har tett kontakt med 19-åringens foreldre.

19-åringen var avgangselev ved Fana gymnas. Dagen etter ulykken var medelevene naturlig nok sterkt preget.

– Det er jo noe av det verste som kan skje at elever blir utsatt for ulykker, sa rektor Leif Sigurd Danielsen til NRK.

arnanipatunnelen

ALVORLIG ULYKKE: Arnanipatunnelen på E16 ble stengt etter ulykken.

Foto: EVA CATHRINE BERGET

Har ikke funnet nøyaktig ulykkessted

Hvor lenge 19-åringen lå uten oksygen etter ulykken er noe både politiet, de pårørende og legene ønsker å få svar på. Dette er viktig med tanke på hvilket funksjonsnivå man kan forvente at det er mulig å bringe den skadde tilbake til.

Man har derfor ønsket å finne ut om ulykken skjedde i starten eller slutten av den 2,1 kilometer lange Arnanipatunnelen, men dette har vist seg vanskelig.

– Gjennom rekonstruksjonen har vi fått bekreftet det vitner har fortalt, og vi er sikre på at det er det at han har truffet noe inne i tunnelen som er årsaken til ulykken. I utgangspunktet ønsker vi å kunne fastslå treffpunktet så nøyaktig som mulig, men noe helt sikkert punkt har vi ikke funnet, sier Vetaas.

Venter på rapporter som kan gi svar

Etterforskerne venter imidlertid på rapporter både fra krimteknikernes rekonstruksjon og fra Vegvesenets undersøkelser av bussen.

Ved å sammenholde disse, har man et visst håp om at det skal være mulig å peke ut et helt nøyaktig ulykkessted, får NRK opplyst.

Etter at bussen kom ut av tunnelen, stoppet den sammen med andre russebusser i en busslomme på E16 i Arna. En medruss klatret opp gjennom takluken og fant den hardt skadde 19-åringen.

– Medrussen om bord har det veldig tøft nå. De er sterkt preget av det som har skjedd med kameraten, sa Endre Laukeland ved Bergen nord politistasjon til NRK i mai.