Hopp til innhold

Røssland måtte svare for vikarkontrakter

Arbeiderpartiet krevde svar fra finansbyråden på om vikarbyrå kan dokumentere at de følger kontrakten med kommunen. – Dette er vanskelig å kontrollere, svarte Liv Røssland.

Liv Røssland

HAR IKKE OVERSIKT: Finansbyråd Liv Røssland har ikke klart å slå fast at alt er som det skal i kontrakten mellom kommunen og Orange Helse.

Foto: Sølve Rydland

Det var Aps Marte Mjøs Persen som stilte finansbyråd Liv Røssland (Frp) til veggs i onsdagens møte i finanskomiteen i Bergen.

– Vet byråden at avtalen mellom Bergen kommune og Orange Helse nå blir holdt? spurte Persen.

Bakgrunnen er Bergen kommunes mange kontrakter med fem ulike vikarbyrå i helsesektoren. I fjor krevde kommunen endring da de oppdaget at Orange Helse benyttet underleverandører i sitt samarbeid med kommunen.

Video Ap: - Sentrum avgjør i Bergen

KREVDE SVAR: Aps Marte Mjøs Persen vil vite at alle vikarbyråene har papirene i orden.

Foto: Nyhetsspiller

Det vil si at vikarer som var jobbet for kommunen var ansatt i et annet selskap enn det Bergen hadde avtale med.

Krevde dokumentasjon

Orange Helse har forsikret at alle som jobber for kommunen nå er ansatt hos dem. I et intervju med NRK har de bekreftet det samme, og sagt at de har levert all dokumentasjon kommunen har bedt om.

Men Arbeiderpartiet har tydeligvis ikke vært fornøyd med jobben kommunen har gjort for å sikre at kontrakten blir holdt. Marte Mjøs Persen ville ha mer dokumentasjon på bordet i gårsdagens finansmøte.

Alle helsevikarer som jobber for Bergen kommune skal være ansatt i vikarbyråene kommunen har kontrakt med.

«Hvilke undersøkelser har kommunen gjort og hvilken dokumentasjon er lagt frem som viser at arbeidstakerne nå er ansatt i Orange Helse?» spurte hun.

La frem lønnsslipper

Kommunen har fått se lønnsslipper, arbeidskontrakter og timelister for 53 ansatte som jobber som vikar i kommunen.

De viste at alle var ansatt i Orange Helse, men at 14 av dem var knyttet til en underavdeling lokalisert i Litauen. Dette gjør kontrollarbeidet vanskeligere, innrømmer helsebyråden, men er ikke nødvendigvis i strid med kontrakten.

– Underavdelingen er ikke en underleverandør, men en del av Orange Helse. Arbeidsavtalene som er inngått med underavdelingen er krevende å kontrollere i forhold til bestemmelsene i Vikarbyrådirektivet, svarte Røssland i komitemøtet.

Røssland sier de nå skal jobbe videre for å finne ut at alt går etter loven.

– Det er vanskelig å gi en presis vurdering av om dette aspektet fullt ut er lovlig. Vi jobber med å klargjøre dette, sier byråden.

Vil ikke kommentere

NRK har vært i kontakt med Orange Helse. De vil så langt ikke kommentere saken.

– Som byråden sier så holder de på med en rutinekontroll akkurat nå. Utover dette kan vi ikke kommentere saken på det nåværende tidspunkt, sier administrerende direktør Nils Paulsen.