Hopp til innhold

Pusset opp krigsminne for 300.000 kroner – tre år senere må det fjernes

ROLVSVÅG (NRK): Over 30 år gammel konflikt om hytten fra krigen endte i retten. Riksantikvaren visste aldri om striden da de gav penger.

Finn Øvredal Botnahytten

HYTTEEIER: Det er Finn Øvredal som eier hytten. Etter dom fra Bergen tingrett må han fjerne den, med mindre den blir fredet.

Foto: Ingrid Aarekol / NRK

Langt oppe i skogen i Samnanger kommune i Hordaland ligger Botnahytta. Fordi den ligger så avsides til, ble den brukt som skjulested for motstandsfolk under 2. verdenskrig.

Hytten har i dag status som krigsminnesmerke og ble restaurert for 300.000 offentlige kroner i 2015.

Dette på tross av at det i nærmere 30 år har vært konflikt mellom grunneier og hytteeier om hva som skal gjøres med hytten.

Nå har grunneier fått medhold fra Bergen tingrett om at hytten skal fjernes.

Botnahytten

BOTNAHYTTA: Botnahytta er i dag tatt inn i Samnanger sin kulturminneplan og er markert som et krigsminne. Seks kanadiere på flukt fra Gestapo var blant dem som skjulte seg i hytten under krigen.

Foto: Ingrid Aarekol / NRK

Vernet tross årelang konflikt

Hytten har en spennende krigshistorie, som blant annet forteller hvordan seks kanadiere overlevde et flykrasj og ble hjulpet av norske motstandsfolk (se faktaboks).

Finn Øvredal eier hytten og har i lang tid jobbet for å bevare hytten som et minne for ettertiden.

Men i 26 år har det ikke vært enighet med grunneier om hva som skal gjøres med hytten. Grunneier vil ha den flyttet, mens hytteeier Øvredal vil bevare den der den ligger.

I 2013 vernet Samnanger kommune hytten i sin kulturminneplan. Kulturminneverdien ble vurdert som høy. Også fylkeskommunen har vurdert hytten som et kulturminne med svært høy verdi.

– Etter dette startet vi arbeidet med å søke om midler til restaurering av hytten. Vi tenkte at kommunens initiativ kunne virke positivt for at andre etater ville bevilge penger, sier hytteeier Finn Øvredal.

Finn Øvredal Botnahytten

HÅP: – Vi tenkte at kommunens initiativ kunne virke positivt for at andre etater ville bevilge penger, sier hytteeier Finn Øvredal.

Foto: Ingrid Aarekol / NRK

Endte i retten

Flere offentlige etater trådte til, og i 2015 ble det gitt til sammen 300.000 kroner, hvor 200.000 av dem kom fra Riksantikvaren.

Forutsetningen for bevilgningen var at hytten skulle restaureres til sin opprinnelige form. Arbeidet ble nøye fulgt opp av Riksantikvaren og materialer ble fløyet opp med helikopter.

Nylig endte saken i Bergen tingrett, der grunneier fikk en full seier.

Det betyr at hytten må flyttes eller rives, om ikke den blir totalfredet.

Riksantikvaren sier de ikke visste om konflikten da de bevilget penger. Nå innrømmer de at de kunne gjort en bedre jobb før de brukte 200.000 kroner.

– Vi ser at vi kunne undersøkt denne saken grundigere. En fullmakt fra grunneier ville vært nyttig å vite om fantes, sier avdelingsdirektør hos Riksantikvaren, Hanna Geiran.

Hytteeier Øvredal sier de baserte søknaden om midler til restaurering på en avtale mellom grunneier og hytteeier fra 1992. Her står det at begge parter kan drive vedlikehold av hytten.

– Vi fikk gjort en vurdering på forhånd om at vi hadde juridisk ryggdkening til å søke om midler og gå i gang med restaurering, sier Bjarne Øvredal, som har bistått fetteren Finn i arbeidet.

Men det var ikke Bergen tingrett enig i, som slår fast at grunneier har nå lov å si opp forholdet med hytteeier, i henhold til tomtefesteloven § 8 jf. § 9.

botnahytta

«Ikke en aktuell løsning»

Hvis hytten flyttes vil den ifølge Riksantikvaren miste sin verdi som krigsminnesmerke.

– Plasseringen av hytten er veldig viktig her, fordi motstandsfolkene brukte den som skjulested. Vi kan ikke anbefale at hytten flyttes, sier Geiran hos Riksantikvaren.

Det eneste som kan redde hytten nå er om Samnanger kommune og Hordaland fylkeskommune i fellesskap tar initiativ til å frede den.

Fylkeskonservator David Aasen Sandved sier at de vil kalle inn partene til et møte for å prøve å komme til enighet.

– At et unikt krigsminne som Botnahytta skal «fjernes eller rives» vil etter vår vurdering ikke være en aktuell løsning, skriver Sandved i en e-post til NRK.

Det er Riksantikvaren som har endelig myndighet til eventuelt å frede hytten.

Grunneier har ikke villet uttale seg i saken, men sier til NRK at de er glade for å være ferdige med saken.

Botnahytten

LITTLE CANADA: Det norske og det kanadiske flagget har stått på hytten som kanadiske soldater døpte «Little Canada».

Foto: Ingrid Aarekol / NRK