Politiet ante ikke at de hadde fem kilo amfetamin på kontoret

I oktober i fjor meldte en turgåer om en mistenkelig sekk til politiet i Bergen. Etter et år på lager begynte den å lukte, og politiet sjekket endelig innholdet.

Ellen Eikeseth Mjøs

ALVORLIG: Leder Ellen Eikeseth Mjøs for Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Vest-Norge ser alvorlig på at politiet aldri sjekket sekken som inneholdt fem kilo amfetamin.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Etter at en politipatrulje halvannen time senere hentet sekken ble den plassert på et beslagsrom. Ingen sjekket hva som var i den.

Men ett år senere, begynner en sterk og ubehagelig lukt for noen uker siden å spre seg i lokalene til Bergen nord politistasjon i Åsane.

Etter hvert ble det så ille at flere ansatte klaget på lukten, skriver Bergens Tidende.

Da startet politiet omsider sin «etterforskning», og ved nærmere undersøkelser viste det at stanken kom fra den glemte sekken.

Dopet råtnet

Ifølge avisen viste analyser at sekken inneholdt rundt fem kilo amfetamin, som hadde begynt å råtne. På gaten ville stoffet være verdt mellom halvannen og tre millioner kroner, avhengig av hvor sterkt det var.

Med andre ord: Dette er et at de største enkeltbeslagene av amfetamin Vest politidistrikt har gjort de siste årene.

Denne saken kommer fram etter at Vest politidistrikt i høst har fått kraftig kritikk for at de i flere år har nedprioritert alvorlig narkotikakriminalitet på grunn av ressursmangel.

– Fornøyd

Polititjenestemannen som fant sekken hevder han flere ganger ba etterforskere ta en titt på den. Leder for etterforskningsavdelingen i Bergen nord, Rune Løland, ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Politistasjonssjef Arne Vidar Hansen i Bergen nord sier han er fornøyd med at politiet har beslaglagt narkotikaen, men vil ikke kommentere håndteringen av ryggsekken.

– Saken er under etterforskning. Også Spesialenheten for politisaker skal vurdere hvordan vi har håndtert dette. Vi avventer deres konklusjon, sier han.

Narkotikahund

RÅTTEN DOP: Politifolkene i Bergen Nord klaget på dårlig lukt på kontoret, og fant fem kilo amfetamin i en gjenglemt sekk. Nå har narkohunder søkt i området der sekken ble funnet i fjor høst. (Illustrasjonsfoto)

Foto: NRK

Nylig gjennomførte politiet et nytt søk, blant annet ved hjelp av spesialtrente hunder, i området rundt funnstedet. Da er spørsmålet hva narkohundene kan snuse seg fram til av verdifulle spor ett år etter at sekken lå der.

– Alvorlig

Ellen Eikeseth Mjøs, som leder Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Vest-Norge, sier de i utgangspunktet ser alvorlig på saken og har satt i gang etterforskning.

– Dersom det er slik at man har tatt beslag i et større parti narkotika og ikke fulgt det opp, er det alvorlig.