NRK Meny
Normal

Ble likevel vaksinert

Etter å ha stoppet vaksineringen av pingvinene på Akvariet har Mattilsynet snudd igjen.

Akvariet i Bergen
Foto: Alrik Velsvik / NRK

Kun to fugler ble vaksinert før Mattilsynet stoppet vaksineringen. Nå skal de seks andre fuglene også få vaksine.

Pingvin
Foto: Alrik Velsvik / NRK

Misforståelser innad i tilsynet er årsaken til kontrameldingene.

Akvariet i Bergen skulle som de første i Norden vaksinere mot fugleinfluensa i dag.

Mattilsynets Paal Fennell var til stede under vaksineringen. Da to fugler var vaksinert fikk han telefon fra sine kolleger i Oslo. Tillatelsen ble trukket tilbake med umiddelbar virkning. Årsaken var ifølge Mattilsynet at det er forbudt å vaksinere i Norge.

Nå har tilsynet ombestemt seg igjen og tillater vaksinering av de seks siste pingvinene.

Ikke til å tro

- Det er nesten ikke til å tro at de stiller seg i denne situasjonen, sier en vantro Kees Ekeli til NRK Hordaland. Akvariedirektøren forstår ikke hvorfor tillatelsen ble trukket tilbake.

Vaksinering mot fugleinfluensa foregår i hele Europa, men altså ikke i Norge. Akvariet har tidligere søkt om å få vaksinere, men fikk da avslag.

- Vaksinen har vært vanskelig å få tak i, men dersom pakken kommer frem, starter vi vaksineringen av pingvinene i dag, sa Ekeli fredag morgen.

Noen timer etterpå var vaksineringen stanset av Mattilsynet. De forklarer kontrabeskjedene med misforståelser mellom tilsynet sentralt og regionkontoret i Bergen.

I eksil?

Pingvinene skulle slippe å dra i eksil til Øygarden. Nå er det igjen usikkert hva som skal skje med maskottene.

- Ja, kanskje vi må ha de to vaksinerte pingivnene her og sende de andre seks i eksil, sier Ekeli.

Tidligere i vår var Akvariet på jakt etter hybel til de åtte pingvinene, da det ble varslet et påbud om at fugler måtte holdes innendørs. Løsningen ble funnet i et oppdrettsanlegg i Øygarden.

«Rene pingvin-hotellet» ifølge kultursjef i kommunen, Bernt Hjørnevik. Ettersom pingvinene nå blir vaksinert kan de fortsatt få lov til sjarmere bergensere og andre besøkende.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.