NRK Meny
Normal

Økt ventetid for flyktninger

Årsaken er at kommunene sier nei til å bosette alle flyktningene de blir bedt om.

Benyam

VENTER FREMDELES: Det har gått to år siden Benyam Zeregaber fikk beskjed om å få bli i Norge, men fremdeles sitter han på mottak på flyktninger og venter på en kommune.

Foto: Siri Løken

Benyam Zeregaber har flyktet fra Eritrea. For to år siden fikk han gladmeldingen om at han skulle få bli i Norge. Men fremdeles går dagene med til å vente på en kommune. Foreløpig bor han i et mottak for flyktninger ved Klokkarvik i Sund.

– Hver ettermiddag ser jeg på tv og prøver å lese litt, sier Benyam.

Bor lengre på asylmottak

Flere flyktninger bor nå lenger på asylmottak etter at de har fått opphold i Norge. Det viser tall fra integrerings og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Grunnen er at kommune sier nei til å bosette alle de blir bedt om.

Det er mange som er i samme situasjon som Benyam. Flyktninger som har fått opphold i Norge blir boende på mottakene stadig lenger.

Espen André Breivik Leder i Røde Kors Ungdom

VANSKELIG: – Ventetiden er svært vanskelig for mange, sier Espen Breivik som er leder i Røde Kors ungdom.

Foto: Røde Kors Ungdom

– I dag er det nær 5300 flyktninger i asylmottak som venter på en kommune. En tredjedel av dem har ventet i mer enn ett år. Det er en betydelig økning, sier stabsdirektør i integrerings og mangfoldsdirektoratet, Bjørn Holden.

Øke antallet når behovet øker

– Flere kommuner må gjøre som de beste kommunene, nemlig å øke antallet når behovet nå øker. Hvis alle kommuner sier ja til flere flyktninger, så vil alle flyktninger bli bosatt, sier Holden.

Ifølge Røde Kors er ventetiden svært vanskelig for mange. De er mye på mottakene og hjelper flyktninger som ikke har det bra.

– Hverdagen på mottakene er ofte preget av uro, den er preget av usikkerhet, søvnløshet og en følelse av maktesløshet, sier Espen Breivik som er leder i Røde Kors ungdom.

– Jeg kan bo hvor som helst

For tre uker siden kom konen og datteren til Benyam til Norge. Men Benyam forteller at han fremdeles venter på tre andre barn. To av de er alene i en flyktningleir i Sudan.

– Det er det samme hvilken kommune jeg blir flyttet til. Jeg kan bo hvor som helst, bare jeg får en, sier Benyam.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik