Her var luften verre enn på Danmarks plass

I årevis har kommunen brukt én måler for å måle luften på Danmarks plass. Ferske tall viser at det står enda verre til bare meter unna – og andre steder i byen.

Loddefjord i Bergen

ILLE I VEST: Man er vant til å høre om sentrum og Danmarks plass når man snakker om luftkvalitet og giftlokk i Bergen. Nå viser det seg at folk her i Loddefjord har minst like stor grunn til å bekymre seg.

Foto: Jon Fartein Hoel

I dag publiserte Bergen kommune ferske gjennomsnittsmålinger som viser luftkvaliteten på flere nye steder i byen.

Tallene er dårlig nytt for bergenserne. De viser både at det er ulovlig mye forurensing i luften flere steder i byen, og at NO2-verdiene kan være langt høyere på Danmarks plass enn der den offisielle måleren står.

– Disse tallene er en skandale, sier Endre Tvinnereim i Byluftlisten.

Danmarks plass og rådhuset i sentrum er plassene som i dag brukes som faste målepunkt for å bedømme kvaliteten i Bergen på luftkvalitet.info.

Mens målerne på trafikkmaskinen på Danmarks plass og i sentrum ved rådhuset til enhver tid er oppdatert, tar det halvannen måned å få analyser tallene fra de andre målestasjonene.

Dårlig nytt for Loddefjord

I dag kan Bergen kommune for første gang presentere gjennomsnittstallet for hele 2013. Og her er noe av det som kommer frem i de ferske tallene (forklaring av tallene i faktaboksen til høyre):

 • Gjennomsnittstallet for den offisielle måleren på Danmarks plass var 41 i år – akkurat over grensen til hva som er tillatt.
 • Men det er ikke den oppdaterte måleboden på Danmarks plass som viser dårligst luft på stedet. Av totalt fire målere i området måler to andre mer forurensning.
 • Den offisielle måleboden hadde i snitt i fjor 41. Det var nesten dobbelt så høyt tall på en måler i 1. etasje ved et byggene på Danmarks plass: 74.
 • En måler ved drosjeholdeplassen hadde også høyere måletall: 47.
 • Tallene viser at folk i Loddefjord har minst like stor grunn til å bekymre seg for luftkvaliteten. Måleren ved Vestkanten hadde et snitt på 43 gjennom hele 2013. Dette er verst av alle målestasjonene utenom Danmarks plass.
 • Måleboden på Vestkanten hadde flere måneder verst luft i Bergen i fjor: 86 i januar og 50 i mars.

  Bergen forurensing luftkvalitet

  GIFTLOKK: Begrepet 'giftlokk' er blitt vanlig å høre vinterstid i Bergen de siste årene. På kalde og vindstille dager er forurensingen i byen svært tydelig.

  Foto: Pål Bentdal

 • Andre målestasjoner med bekymringsverdig høye snittall: Strandkaiterminalen, Fanavegen sør og Krohnengen skole.

Se alle tallene til Bergen kommune her.

Fyrer løs mot byrådet

På Danmarks plass har en hatt verdier over 40 hvert år siden målingene startet. Det eneste unntaket er 2011.

Endre Tvinnereim

– HANDLINGSLAMMET: Endre Tvinnereim i Byluftlisten mener det sittende byrådet er fullstendig handlingslammet i kampen mot luftforurensing.

Foto: Byluftlisten

Tvinnereim i Byluftlisten utdyper hvorfor han syns tallene som kom i dag er en skandale for det sittende blå styret i byen.

– Vi har et byråd i dag som er fullstendig handlingslammet. De vil ikke innføre tidsdifferensierte bompenger og vil heller ikke sende ut forurensende supplyskip fra Vågen i sentrum.

– De har heller ingen tiltak for å redusere utslipp for vedfyring. Byrådet har ingen strategi for å gjøre noe med dette, sier Tvinnereim til NRK.

Innrømmer: – Det er ulevelig

Grenseverdien på 40 ble først innført i 2010, men man har alltid visst at den lovlige grenseverdien ville bli satt til 40. At grenseverdien blir slått år etter år er nærmest blitt som normalt å regne i byen.

Klimabyråd Filip Rygg fra KrF går ikke med på å svartmale situasjonen.

– Det er den klassiske diskusjonen som vi alltid har. Jeg mener målingene viser det motsatte, sier Rygg, og viser til at andelen kollektivbrukere i Hordaland og Bergen gikk kraftig opp i fjor. nbsp;

– Men jeg liker utålmodigheten til Tvinnereim. Det er ulevelig at vi enkelte dager har så dårlig luft at vi må anbefale folk å holde seg innendørs, sier Rygg.

Bergen kommune har siden 2012 hatt målere 26 plasser rundt om i Bergen, etter kun å ha målt kvaliteten ved rådhuset og i sentrum i en årrekke. nbsp;