Ny askesky på vei rett mot oss

I løpet av tirsdag kveld vil en ny vulkansk askesky fra Island komme sigende inn over Vestlandet og store deler av Sør-Norge.

Askesky

Askevarselet forteller tydelig hva som er i vente.

Foto: Faksimile fra Luftfartstilsynets nettsider.

Luftfartstilsynet presenterer til enhver tid oppdaterte askeprognoser fra Metoffice – det britiske meteorologiske institutt. Som du ser av skissen over, er det ingen tvil om at det blir nye askeproblemer ut over kvelden.

Ved 1730-tiden går foreløpig trafikken på Flesland som normalt.

Har startet vurderinger

SAS har i dag vurdert hva de vil gjøre når askeskyen inntar Vestlandet. Det er bebudet såkalt sone 2-status i luften: Det vil si en asketetthet som tilser at flyselskapene selv avgjør om de vil fly eller ikke.

– Restriksjonene på å fly i sone 2 ble opphevet rett før den forrige askeskyen la seg. Dermed kan ting tyde på at vi velger å la våre avganger som planlagt, sier Trond Stenersen i SAS Ground Service til NRK klokken 15.

Tar situasjonen med ro

Tidligere har flyselskapene gjort ulike vurderinger når det gjelder avganger fra Flesland i slike situasjoner . Lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes på Flesland tar foreløpig meldingene om askeskyene med stoisk ro.

– Jeg ser ikke for meg at dette får et format som tilsier at vi må stenge flyplassen. Flyselskapene er orientert, og vil ta avgjørelsene med hensyn til de enkelte avgangene, sier han.