Norsk DNA kan løse Canadas største krimgåte

Canadas mest berømte politimorder døde i en voldsom skuddveksling i 1932. Nå har en drapsetterforsker hentet DNA-prøver på Vestlandet for å bevise om morderen var norsk.

The Mad Trapper

VENTER PÅ DNA-SVAR: Nå kan vi snart få svaret på om denne politimorderen, som kalte seg Albert Johnson, i virkeligheten var Karl Johan Stamnesfet fra Vaksdal i Hordaland. «The Mad Trapper» ble skutt i Canada vinteren 1932.

Han ble kalt «The Mad Trapper» og ble selv skutt i Canada en iskald vinter for 84 år siden. Identiteten til den skytegale pelsjegeren har siden 1932 vært et mysterium.

NRK har tidligere fortalt i detalj om den utrolige politijakten som endte med shootout og etterlot seg én død og to skadde politimenn, samt en drept skurk.

Nå kan vi snart få svaret på om politimorderen, som kalte seg Albert Johnson, i virkeligheten var Karl Johan Stamnesfet fra Vaksdal i Hordaland.

Hendelsen er blitt filmatisert en rekke ganger. I 1981 kom kanskje den mest kjente Hollywood-filmen, «Death Hunt», med Charles Bronson i hovedrollen som pelsjeger og rømling.

Jaktet på The Mad Trapper

JAKTLAGET: Her er de utvalgte karene fra Royal Canadian Mounted Police som deltok i jakten på Albert Johnson. Konstabel A.W. King (til v.) ble såret mens konstabel E. Newt Millen (nummer to fra h.) ble drept.

Venter på DNA-svaret

– DNA-prøven er allerede sent fra Norge og på vei til Canada. Laboratorietestene vil ta et par uker. Jeg antar at vi vil få svaret i slutten av april, sier drapsetterforsker og rettsmedisiner Garry Rodgers til NRK.

Han er spent på om «The Mad Trapper» virkelig var Karl Johan Stamnesfet, eller om nordmannen kan frikjennes en gang for alle.

– Prøven vil forhåpentligvis gi svar den ene eller den andre veien!

Pensjonerte Rodgers jobber deltid som blogger for det kjente nettstedet Huffington Post og skriver krimbøker.

Garry Rodgers

ETTERFORSKER: Garry Rodgers, pensjonert rettsmedisiner og drapsetterforsker.

Foto: Dyingwords.net

– Jeg følger opp det høyprofilerte, historisk kjente og uløste mordmysteriet fra 1932. Dette er en viktig del av vår arktiske historie og et mysterium som fortjener å bli løst!

Emigrerte til USA

Karl Johan Stamnesfet ble født i 1877 og emigrerte til Amerika sammen med flere søsken rundt år 1900. Søsknene bosatte seg i Nord-Dakota mens Karl Johan livnærte seg som sjømann.

Ifølge slektninger som NRK har intervjuet skal Stamnesfet ha vært småkriminell og havnet i trøbbel i USA. Han er blant annet mistenkt for å ha vært involvert i et togrøveri. Dette kan være motivet hans for å flykte til Canada.

The Mad Trapper

GRAVD OPP: Levningene etter The Mad Trapper var fortsatt noenlunde intakt i 2007.

Foto: Dyingwords.net

Rømlingen Albert Johnson, som kan ha vært identisk med Stamnesfet, skjøt altså en politimann og skadet to andre før han selv ble drept av politiets kuler på en frossen elv.

– Han var trolig singel og levde et flyktig liv. Jeg vet fortsatt ikke hvordan han havnet i trøbbel, eller hvorfor han skal ha blitt voldelig. Dette er en «missing link», sier Rodgers.

Dersom noen har opplysninger som kan hjelpe til å løse saken kan de ta kontakt med journalist Eivind A. Pettersen eller sende tipset til hordaland@nrk.no

Stamnes

KOM HERFRA: Karl Johan Stamnesfet kom fra denne lille bygda i Vaksdal i Hordaland. Kommunen huser i dag 4100 innbyggere. Stamnesfet-slekten er godt kjent med Karl Johans frynsede rulleblad og er spente på om noen kan bevise at han var The Mad Trapper. Eller om han kan bli frikjent en gang for alle.

Foto: Privat