NRK Meny
Normal

Nike gjorde Focus hippe igjen

- Reklamefilmen med «Hocus Pocus» trekker ungdommer til konsertene våre, sier Thijs van Leer (62) i det nederlandske 70-tallsbandet Focus.

Thijs van Leer i Focus

PÅ NORGESTURNÉ: Thijs van Leer og Focus har besøkt Bodø, Trondheim og Bergen. 4. februar står de på Union Scene i Drammen.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

Thijs van Leer i Focus i Stavanger 1974

I STAVANGER: Thijs van Leer på scenen i Norge i 1974.

Foto: Knut Sømme

Låten har du kanskje hørt uten å vite det. Heftige 70-tallsriff iblandet noen spesielle akkorder - og jodling. «Hocus Pocus» var nederlendernes aller første hit, og er blitt covret av grupper som Iron Maiden, Marillion, Helloween og Foo Fighters.

- En stor ære. Noen versjoner er flotte, andre er parodier. Men sangen er selv en parodi, forteller frontfigur Thijs van Leer til NRK.no før konserten på Garage i Bergen.

Tjente fett på reklamen

Men selv bandet ble tatt på sengen da sportsgiganten Nike lot klassikeren fra 1971 være temaet i deres reklamefilm «Write The Future» med blant andre Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney, laget spesielt for VM i fotball.

- Det var en enorm overraskelse for oss da vi fikk høre at Focus var valgt. Vi hadde ingenting med det å gjøre. Filmen var fantastisk, og den er sett av nær 20 millioner mennesker. Det var som et eventyr, sier van Leer.

- Tjente dere noe videre på bruken av låten?

- Å jada, det gjorde vi, humrer organisten og fløytisten lurt. Men han er mer interessert i å snakke om at Nike-filmen har gitt gruppen et yngre publikum.

- Vi ser på konsertene våre at stadig flere ungdommer tar turen for å se oss, ikke bare våre trofaste fans. Det er fantastisk, sier van Leer.

Se Focus på scenen i Bergen:

Video Focus i Bergen

- Humor og rock & roll

Oppvarmingsbandet i Bergen, progrockbandet D'accord fra Stord, er selv store fans av Focus, og ikke minst «Hocus Pocus».

D'Accord på Garage

STORE FANS VARMET OPP: - Vi må klype oss i armen, sier Daniel Måge og Martin Sjøen i D'Accord.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

- En genial låt som nesten alle kan like. Den har både humor og god rock & roll, sier vokalist og fløytist Daniel Måge til NRK.no.

- Humor er viktig. Vi spiller mye seriøs musikk, og da er det viktig å myke opp litt. Man må ha både yin og yang, sier van Leer.

Vil ikke være progrocker

Men selv om en rekke progrockfans hyller Focus som gudfedre innen sjangeren, vil ikke Thijs van Leer vedkjenne seg merkelappen.

- For meg er det latterlig når noen kaller oss progrockere. Vi spiller heller regressiv rock. Eller evolusjonsrock. Vår største inspirasjon er europeisk klassisk musikk, som Bach, Beethoven og Brahms. I tillegg har vi litt r&b-feel. Det er grunnlaget når vi komponerer, sier 62-åringen.

Focus har spilt en rekke ganger i Norge de siste årene. Men en av de tidligste konsertene deres her i landet, ble ytterst minneverdig. Selv om van Leers versjon av kvelden er en litt annen en den som ble referert i media.

I Stavanger med 200 lys

For da gruppen kom til Stavanger i desember 1974, sies det at alt av utstyr stod igjen i Kristiansand, fordi trailersjåføren deres nektet å kjøre lenger på glatte og smale norske veier. Bandet fikk ikke vite noe før de var fremme på spillestedet.. Dermed måtte arrangøren i hui og hast hente inn utstyr fra lokale band.

Lysriggen ble erstattet med 200 stearinlys, en løsning som skal bare såvidt skal ha blitt godkjent av en noe skeptisk brannmester.

Focus på scenen i Stavanger i 1974

SPESIELL GIG: 200 stearinlys gjorde settingen meget spesiell da Focus opptrådte i Stavanger i 1974.

Foto: Knut Sømme

Når van Leer får se bilde fra konserten, tar det ikke lang tid før han husker både navnet på byen og at det skjedde noe rimelig spesielt der. Men hva?

- Strømmen gikk! Hva skulle vi gjøre? Stoppe konserten? Vi var jo avhengige av strømmen. Men vi brukte stearinlysene og spilte veldig myk akustisk musikk. Folk satt helt stille. Det var en eventyraktig atmosfære. Det var historisk, også for oss, hevder van Leer.

Hvem har rett? Tja, si det. Men man legger i alle fall merke til at det på bildet er et rødt lys på forsterkeren til gitarist Jan Akkerman.

- Drakk øl i en krok på narkofester

- Focus har turnert av og på i 40 år nå. Hva er det villeste dere har opplevd?

- Da vi slo igjennom i USA, organiserte folk en masse fester for oss. Rød løper, limousin, hele pakken. Men de brukte masse rare og veldig sterke narkotiske stoffer som vi ikke ville røre, fordi vi var redde. Så vi endte opp med å stå i en krok og snakke sammen på nederlandsk, mens vi drakk en øl eller to. Vi skilte oss ut, kan du si. Men det var helt greit. Det reddet oss nok fra å bli hektet på slikt, sier van Leer.