Hopp til innhold

Nesten 200 vitneavhør i Monika-saken

Politiet vil fengsle den siktede i fire nye uker. Nå skal de til Litauen for å avhøre venner og familien til den drapssiktede.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim

MANGE AVHØR: Politiadvokat Asbjørn Onarheim sier politiet har gjort et omfattende arbeid i Monika-saken denne høsten.

Foto: Kaspar Knudsen

Monika Sviglinskaja

FUNNET DØD: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Foto: Privat

Så langt er det gjennomført nesten 200 vitneavhør i etterforskningen av drapet på Monika Sviglinskaja. Den åtte år gamle jenten ble funnet død i familiens bolig høsten 2011.

Tirsdag fremstilles mannen som er siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja for ny varetektsfengslingen. Politiet ber om fire nye uker med brev- og besøksforbud for 32-åringen.

Mannen er tidligere samboer med Monikas mor, og ble pågrepet og siktet for drapet i oktober. Han nekter for drapet og sier han er uskyldig.

Pågripelsen i høst sjokkerte mange, da politiet hadde henlagt saken som selvmord etter ni måneder med etterforskning. Det skjedde etter at barnedødsfallet ble gjenåpnet i fjor, med nye etterforskere fra Kripos.

Over 180 avhør

Politiadvokat Asbjørn Onarheim forteller at det har vært gjennomført et omfattende arbeid med å avhøre folk i de tre månedene etter pågripelsen.

– Det begynner å bli et betydelig antall avhør. Vi har så langt gjennomført over 180 avhør, og fremdeles gjenstår flere, sier Onarheim.

Blant vitnene som er avhørt er venner, familie og omgangskrets til både 32-åringen og Monikas mor i Norge. Naboer og vitner som har gjort observasjoner har også forklart seg.

– Det er også gjort større rundspørringer i området, sier Onarheim.

Får ikke snakke med familien

Både den siktede og moren til Monika er fra Litauen. Nå skal politiet reise dit for å gjennomføre flere avhør.

– Vi skal fremdeles avhøre vitner i Litauen, blant annet med venner og familie av siktede, sier Onarheim.

Frykten for at siktede skal snakke med og påvirke familie hjemme i Litauen er en viktig årsak til at politiet fremdeles ber om brev- og besøksforbud i fengselet.

– Må avslutte dette sirkuset

Etter å ha sittet fengslet i to måneder, tok 32-åringen for første gang ordet i retten under forrige varetektsfengsling.

– Nå må politiet avslutte dette sirkuset og la meg få snakke med min familie. En trenger ikke være professor for å forstå at dette kan knekke en person og få han til å tilstå, sa han da.

NRK har ikke fått kontakt med forsvarer Fredrik Verling i dag.

– Siktede har blitt avhørt en rekke ganger, og hevder fremdeles sin uskyld, sier Onarheim.