NRK Meny
Normal

Nå felles de omstridte trærne

Protesterende naboer ble holdt borte av politiet. I morges startet entreprenøren arbeidet i den grønne lungen i Bergen sentrum. Først i formiddag fikk de fylkesmannens velsignelse.

Trærne i Jekteviken felles

FELLER TRÆR: Trærne i Jekteveien er i ferd med å bli historie.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

I nesten ti år har beboerne i Jekteviken i Bergen kranglet med Studentsamskipnaden (SiB) om et grøntområde som skal erstattes av studentboliger og barnehage.

I går forskanset et 20-talls naboer og politikere seg i de 200 år gamle trærne i parken.

Men i dag startet SiB fellingen av trærne. Se video:

Her felles det første av de nær 30 trærne i Jekteviken i Bergen. Dermed har en nesten ti års krangel nådd sitt klimaks.

SE VIDEO: Her felles det første treet. Foto: Sveinung S. Sivertsen

Ventet ikke på fylkesmannen

Naboene mener den grønne lungen trengs i Bergen sentrum, og at de gamle trærne må få stå. Fylkesmannen sa tidligere denne uken ja til å gjøre en ny gjennomgang av saken.

– Hvis SiB feller trærne før fylkesmannen har uttalt seg, er fellingen ulovlig, sa nabo Sveinung Sundfør Sivertsen til NRK tirsdag.

SiB gjorde det imidlertid raskt klart at de ikke ville vente på vedtaket, og i dag morges startet de altså trefellingen.

Møtt av politisperringer

– Vi forholder oss til at komité for miljø og byutvikling avviste klagen til naboene den 4.2.2016 og at vi har fått igangsettingstillatelse av kommunen, har SiBs styreleder Tor Sivertsen Prestegard tidligere uttalt.

Torsdag ble en håndfull naboer ble møtt av politisperringer, og ved 08-tiden måtte de se det første treet bli sagd ned.

Politiet var på stedet og hindret naboene fra å komme inn på området.

Trær felles i Jekteviken

SPRERRET AV: I går var et 20-talls naboer samlet i protest mot den planlagte trefellingen. Da arbeidet startet i dag, ble naboene holdt borte av politiet.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Ba fylkesmannen stoppe SiB

Sydnes og Nøstet Vel var torsdag ikke møtt opp for å protestere.

Styreleder Tormod Carlsen begrunner det med at velforeningen gjorde en avtale med SiB om at både prostestene og fellingen skulle stilles i bero frem til fylkesmannen hadde avgjort om saken skulle gis såkalt oppsettende virkning – at ingen ting kan gjøres før det endelige vedtaket er fattet.

Velforeningens advokat forsøkte torsdag morgen å få fylkesmannen til å be SiB stanse fellingen inntil vedtaket var fattet.

Fylkesmannen sa ja til felling

Men like etter, klokken 10 torsdag, kom vedtaket fra fylkesmannen.

– Vi har ikke tatt klagene til følge, men valgt å stadfeste Bergen kommune sitt vedtak. Det betyr i praksis at man kan fortsette arbeidet på tomten, sier Anne-Kjersti Sande, leder for kommune- og justisseksjonen hos Fylkesmannen i Hordaland.

Naboene og velforeningen mener reguleringsbestemmelsene forbyr trefelling.

– Vi har ikke vært enig i den strenge bokstavtolkningen av reguleringsbestemmelsen. Vi mener den må forstås ut fra en helhetlig sammenheng, og i lys av planens hovedformål, som er oppføring av studentboliger og barnehage. Og det vil nødvendigvis si at man må felle noen trær for at planens formål skal kunne realiseres, sier Sande.

Sveinung Sundfør Sivertsen, Sydnes og Nøstet Vel

PROTESTERER: Nabo Sveinung Sundfør Sivertsen.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Sirkel av uforstand

Vedtaket fra fylkesmannen er endelig, og kan ikke påklages. Dermed må naboene nå se trærne forsvinne fra grøntområdet.

– Fylkesmannen gjør nøyaktig det vi fryktet: «Realitetsbehandlingen» deres består utelukkende i å referere tilbake til kommunen, som igjen peker på fylkesmannen, og så videre i en sirkel av uforstand, kommenterer Sveinung Sundfør Sivertsen i Sydnes og Nøstet Vel.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo