Normal

Nå er sommerbåten i Hordaland

Endelig kommer Sommerbåten til Hordaland. En hel uke skal båten være i fylket, og mye spennende står på planen i de fem kommunene den skal innom.

Bli med oss på hele reisen fra Vadsø i nord til Oslo i sør gjennom 58 sommerdager

TIL HORDALAND: Sommerbåten kommer til fylket lørdag og skal i en uke vise Hordaland fra sin beste side. Følg sendingen direkte her.

– Det er en ære å få lov til å komme på besøk, og vi gleder oss veldig til vise fram den flotte kysten i Hordaland vår til resten av Norge. Det sier redaksjonssjef, Kristin Ytre-Arne i Dokumentar- og Underholdningsavdelingen i NRK Hordaland.

Lørdag 19. juli ankommer Sommerbåten Hordaland. Etter nesten en måned til sjøs, krysser båten fylkesgrensen tidlig lørdag morgen på vei mot første stoppested Os.

– Vi er spente på været, og på hvordan osinger, hardinger, austevollinger og sunnhordlendinger vil sette sitt preg på sendingene fra Sommerbåten, sier hun.

SOMMERÅPENT 2015

LEDER: Fra programledergjengen denne uken er det bergensmusiker Tarjei Strøm og sportens Carina Olset som skal lede sendingene fra Hordaland.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Programledere denne uken er sportsjournalist Carina Olset og artisten Tarjei Strøm. NRK Hordalands egen Øyvor Bakke skal lede minutt-for-minutt-sendingene.

Under kan du se noen av gjestene som besøker Sommerbåten den kommende uken.

Laster kart, vennligst vent...

SOMMERBÅTEN 2015: Her kan du følge med på hvor sommerbåten befinner seg akkurat nå.

18 juli: Os

Sommerbåtens første stopp i fylket er Os. Mange store navn fra kommunen står på listen, som artist Aurora Aksnes, skøyteløper Sverre Lunde Pedersen og kappganger Kjersti Tysse Plätzer, for å nevne noen.

 • Båten kommer: 14.00
 • Sendinger på NRK1:
  På veg til: 19.40-20.10
  Sommeråpent: 21.40-22.40
 • Båten reiser: 21. juli 07.30
Raske menn

RASKE MENN: Humortrioen kommer besøker Sommerbåten neste uke.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK
Eirik Søfteland Finalist

TIL OS: Musiker Eirik Søfteland.

Foto: Thomas Reisæter / Idol 2013, sjette finalerunde

Ordfører Terje Søkviknes trekker frem fantastiske naturomgivelser med fjord, fjell og skjærgård.

– Her finner du også komponisten Ole Bulls villa og ruinene på Lysekloster, sier han.

Dette får du se:

Den kjente humortrioen Raske Menn har fått alle og enhver til å trekke på smilebåndet. Trioen består av Øyvind Rafto, Anders Hoff og Calle Hellevang-Larsen. I Sommeråpent skal de blant annet prøve å lære bort presentasjonsteknikk.

I tillegg skal Eirik Søfteland fortelle hva han har holdt på med etter «Idol», «Skal vi danse» og «Stjernekamp». Kanskje har han noe nytt musikalsk i ermet å dele med seerne?

Omvisning på Sommerbåten

SE VIDEO: Bli med på en omvisning om bord.

21. juli: Odda

Odda er neste stopp på planen. Kommunen med populære Trolltunga, vinterparadiset Røldal og turistmålet Låtefoss som er en del av fossenes dal. Ordfører John Opdal trekker frem at naturen i fylket er noe det er verdt å få med seg.

– Ellers er det verdt å få med seg Kraftkatedralen i Tyssedal og stavkirka i Røldal, sier han.

 • Båten kommer: 14.30
 • Sendinger på NRK1:
  På veg til: 19.30-20.05
  Sommeråpent: 21.30-22.15
 • Båten reiser: 22. juli 11.15

Dette får du se:

Frode Grytten er født i Bergen, men oppvokst i Odda hvor han henter mye av inspirasjonen til bøkene sine. «Bikubesong» er et av hans mest kjente verker og han skal blant annet fortelle om hvordan det var å vokse opp i Odda på 70- og 80-tallet.

Sara Lutro, morellfestivalen

SARA LUTRO: Hun spytter morellsteiner lengre enn de fleste av oss.

Foto: Tale Hauso / NRK

Sara Lutro behersker morellsteinspytting bedre enn de fleste. Til tross for sin unge alder ble hun i 2014 norgesmester i den noe uvanlige sporten, med et spytt på 8,35 meter. Kanskje møter programlederne til duell?

22. juli: Ulvik

Etter en kort seilas gjennom indrefileten av Hardanger glir Sommerbåten inn til Ulvik, som har huset navn som Olav H. Hauge og Lars Sponheim. Skal du sykle Rallarvegen starter du turen mest sannsynlig på Finse, som ligger i kommunen.

Ordfører Hans Petter Thorbjørnsen kan også nevne at kommunen har landets første planteskole for frukttrær som ble grunnlagt allerede i 1176.

– Vi har en lang tradisjon med turisme og landbruk, og her har innbyggerne friluft i fokus både vinter og sommer, sier han.

 • Båten kommer: 14.30
 • Sendinger på NRK1:
  På veg til: 19.30-20.03
  Sommeråpent: 21.30-22.15
 • Båten reiser: 23. juli 07.00

Hva får du se?

Asbjørn Børsheim driver Ulvik frukt- og cideri, og kommer innom Sommerbåten for å fortelle om Norges eneste frukt og siderrute.

Maya Vik

MAYA VIK: Skal opptre i Ulvik.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Maya Vik kommer til Ulvik og skal spille vakre toner. Hun er en allsidig artist som kan være vanskelig å plassere, men musikken hennes bærer preg av elementer fra både pop, jazz og elektronika.

23. juli: Bekkjarvik

I fiskerikommunen Austevoll finner du Bekkjarvik. Austevoll er hjem til en av verdens beste kokker, Ørjan Johannessen og fotballspiller, Claus Lundekvam som har spilt både for Brann og den engelske klubben Southampton. Ordfører Renate Møgster Klepsvik er stolt over innbyggerne i kommunen.

– Her har vi ikke janteloven, vi er flinke til å heie frem hverandre, sier hun.

 • Båten kommer: 15.00
 • Sendinger på NRK1:
  På veg til: 19.30-19.54
  Sommeråpent: 21.30-22.15
 • Båten reiser: 24. juli 11.15
Går for gull i Lyon

VERDENS BESTE: Verdensmester i kokkekunst, Ørjan Johannessen, treffer NRK når Sommerbåten kommer til Austevoll og Bekkjarvik.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Hva får du se?

Det er umulig å unngå temaet mat når Sommerbåten legger til i Bekkjarvik. Mesterkokk Ørjan Johannessen stiller både til prat og med mat.

Razika

RAZIKA: Bergensjentene rocker opp stemningen i Bekkjarvik.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Bandet Razika spiller opp til fest med sine fengende toner på pur bergensk. Musikken har en god blanding av både indiepop, indierock og punk, med sangtitler som «Vondt i hjertet» og «Faen ta deg».

24. juli: Leirvik

Leirvik ligger i Stord kommune, og er det siste stoppet Sommerbåten har i Hordaland. Leirvik er den største byen i Sunnhordland, og den har blant annet et stort petanquemiljø. Fra Stord kommer det flere kjente navn som håndballspiller på landslaget Håvard Tvedten og journalist og programleder Per Ståle Lønning.

 • Båten kommer: 14.00
 • Sendinger på NRK1:
  På veg til: 19.30-20.04
  Sommeråpent: 21.30-22.30
 • Båten reiser: 25. juli 11.15

Hva får du se?

Synnøve Macody Lund

SYNNØVE MACODY LUND: Skuespilleren kommer til Sommeråpent i Leirvik.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Til Leirvik kommer Synnøve Macody Lund som er oppvokst på Stord. Hun er skuespiller kjent fra blant annet «Hodejegerne» og «Frikjent», spenningsserien som ble sendt på TV 2 i vår. Nå gir hun ut sin første bok og kommer til Sommeråpent.

Og selvsagt, intet sommeråpentbesøk på Stord uten Stormy Weather Shanty Choir, som fyller 15 år i år. Koret består av seks staute menn som spiller irske sjømannssanger med stor lyst og innlevelse.

Endringer kan komme

– Ingen av sendingene er helt ferdig spikret. De blir til underveis i møte med folket helt fram til sending. Endringer kan komme, men mye er på gang forteller Ytre-Arne.

Vil du dele dine bilder av Sommerbåten kan du bruke #nrksommer på sosiale medier.