NRK Meny
Normal

Filmet «røykstripe som forsvant i havet»

Hovedredningssentralen har fått flere meldinger om dette mystiske himmelfenomenet, som ble filmet over Askøy i kveld.

Filmet uidentifisert objekt over Askøy

HVA ER DETTE? Gerhard Nelson var på vei hjem til Juvik på Askøy klokken 19.05 i kveld da han oppdaget noe på himmelen. Både Hovedredningssentralen og politiet har fått meldinger om hendelsen.

Gerhard Nelson var på vei hjem til Juvik på Askøy klokken 19.05 i kveld da han oppdaget noe på himmelen. Han tok frem mobilkameraet og begynte å filme.

– Hva det er, vet jeg ikke, men det pågikk i 20 minutter. Det lignet røyk og noe som falt ned fra himmelen. Jeg observerte en komet over Belgia for et par år siden, men røyken var mye lysere. Nå håper jeg NRK kan hjelpe meg å finne ut hva det var jeg så, sier Nelson.

Det er ingen som er savnet i området. Det er heller ingen fly som er i trøbbel.

Johan Mannsåker, redningsleder

Melding til politiet

Også politiet har fått meldinger om hendelsen.

– Det er en som hevder å ha sett en røykstripe forsvinne ned i havet vest for Rong, forklarer operasjonsleder Bjarte Rebnord i Hordaland politidistrikt.

Meldingen blir beskrevet som en avstandsmelding, og kom fra en observant seer på Askøy.

– Hovedredningssentralen holder på å undersøke hva dette kan være, sier Rebnord.

Meteor kanskje?

Hovedredningssentralen for Sør-Norge fikk tilsendt bilder av fenomenet, og valgte å ikke gå videre i sine undersøkelser.

– Det var noen som har observert en røykhale, vi så gjennom bildene, men det er ingenting som gjør oss engstelige, sier redningsleder Johan Mannsåker, ved Hovedredningssentralen.

Mannsåker vil ikke spekulere i om det er en meteor som er sett, eller om det kan ha vært kondens fra et fly.

– Folk ser mye

– Det er ingen som er savnet i området. Det er heller ingen fly som er i trøbbel. Det er ingenting som er rapportert inn til oss. Man kan ikke forklare alle ting, sier redningslederen, som har fått flere meldinger fra Hordaland denne kvelden.

– Det er en nydelig fin og klar kveld, og vi har fått inn flere meldinger om blinkende lys. Folk ser mye som de kanskje ikke har lagt merke til før, når været er så fint, sier Mannsåker.

Ofte en enkel forklaring

Statsmeteorolog Frode Hassel ved Vervarslinga på Vestlandet støtter teorien om en kondensstripe.

– Ja, det kan være kondens. Når solen ikke lenger skinner mot stripen, vil den se slik ut. Det er tydelig at den er langt borte, da vil den få en krokete fasong, sier Hassel.

– Får dere ofte inn meldinger om himmelobjekter?

– Det hender. Ofte er det snakk om enkle ting, som en planet på himmelen. Om vinteren har vi urolig luft slik at stjernehimmelen flimrer. Da tror folk det er noe utenomjordisk, men som oftest finnes det en enkel forklaring, sier Hassel til NRK.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik