NRK Meny
Normal

Mindretallet vil vie homofile

8 av 10 prester i Bjørgvin bispedømme vil ikke vie homofile.

Homser og lesber

Det viser NRKs spørreundersøkelse der samtlige prester i Bjørgvin har blitt spurt om holdningen til å vie homofile.

Åtte av ti Bjørgvin-prester er klare på at de ikke ønsker å foreta vielser av homofile.

12,5 prosent svarer at de godt kunne tenke seg å være prest i en homofil vielse. 7,5 prosent sier de sitter i tenkeboksen.

- Handler om menneskeverd

Kapellan i Olsvik, Thore Wiig-Andersen, er en del av mindretallet som stiller seg åpen for å vie homofile og lesbiske par.

- For meg dreier dette seg om likeverd og like rettihgeter. Menneskeverd, enkelt og greit. Vi som kirke har faktisk ikke mandat til å diskriminere på bakgrunn av legning. Det handlerom å ta nestekjærlighetsbudet på alvor, sier Wiig-Andersen til NRK Hordaland.

Kirkemøtet avgjør

Men til tross for at Stortinget i juni likestilte homofile og heterofile ekteskap , så kan ikke Wiig-Andersen følge sin egen overbevisning.

Det er kirkemøtet som avgjør lærespørsmål og liturgispørsmål i den norske kirken. Det både må og ønsker kapellanen å bøye seg etter.

- Det har med respekt for demokratiet i kirken å gjøre. Men jeg får henvendelser fra både nære venner, men også via andre folk som jeg ikke kjenner som ringer meg. Særlig de som er kristne og homofile som ønsker en religiøs og kristen ramme rundt ekteskapet sitt. Så dette er veldig prekært.

Endring tidligst i 2011

Kirkerådet er innstillingsorgan til kirkemøtet. Direktør i kirkerådet, Jens Petter Johnsen, tviler på det vil skje noen snarlig endring i liturgien.

- Om kirkemøtet ønsker å utvikle en slik liturgi og vedta den, så vil det ta en 3-4-5 år før dette kan skje. Så gjenstår det å se om kirkemøtet egentlig vil det.

Siste video

Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.
Kirken ble plukket ned i 1841, i 1844 sto den på plass i Polen.
Nyheter og reportasjer fra Hordaland og Sogn og Fjordane