Hopp til innhold

Et kortreist osteeventyr

Hvor kortreist kan mat bli? På Ostegården på Krokeide i Bergen er det 30 meter fra kuen til osten.

Hvor kortreist kan mat bli? På Ostegården på Krokeide er det tretti meter frå kuen til osten.

Ostegården, Krokeide i Bergen

– Jeg hadde tenkt meg om en gang til hvis jeg hadde visst hva dette gikk i, forteller osteprodusent Jørn Hafslund.

Det har kostet. Det har det.

Jørn Hafslund

Han kan nå se tilbake på flere år med slit, for det er ikke enkelt å skifte yrke fra melke- til osteprodusent. Men han klarte det. Nå driver han eget ysteri 30 meter fra fjøset, og har to ansatte.

Camembert, Brie, Osterull, Jørnsberg og Fanaost er blant de ostene han lager. Nå selges de i butikker over hele landet.

Ost til lagring

LAGRING: Korrekt lagring er et viktig suksesskriterie.

Foto: Christine Kongsvik

Ville tenke nytt

Det er tolv kyr på Ostegården på Krokeide. Det har blitt drevet melkeproduksjon der i mange generasjoner, men så ønsket Hafslund å tenke nytt.

Han ville videreforedle melken som kom fra kyrne. Det var i fjøset han fikk ideen til det som egentlig bare skulle være en hobby.

– Opprinnelig skulle jeg bare lage ost en gang i uken, men det har ikke blitt helt slik som jeg tenkte, sier Hafslund.

Jørn Hafslund

SISTE SJEKK: Hafslund tar en siste sjekk før camembertosten pakkes i fransk papir.

Foto: Christine Kongsvik

Stor etterspørsel

Hafslund henter frem en ferdiglagret ost.

– Dette er en Camembert. Den skal i dag pakkes i spesialpapir, som vi får fra Frankrike.

Etterspørselen er stor. Han får ikke laget nok ost. De siste tre årene har omsetningen blitt firedoblet.

– Disse ostene får vi ikke levert nok av, smiler Hafslund.

Men om han hadde gjort alt om igjen, er han ikke sikker på.

– Det har kostet. Det har det. Men i dag kan jeg smile.

Kortreist ost

ENKEL PRODUKSJONSLINJE: Fra ku til butikkhylle.

Foto: Christine Kongsvik