– Jeg hadde tenkt meg om en gang til hvis jeg hadde visst hva dette gikk i, forteller osteprodusent Jørn Hafslund.
Han kan nå se tilbake på flere år med slit, for det er ikke enkelt å skifte yrke fra melke- til osteprodusent. Men han klarte det. Nå driver han eget ysteri 30 meter fra fjøset, og har to ansatte.
Camembert, Brie, Osterull, Jørnsberg og Fanaost er blant de ostene han lager. Nå selges de i butikker over hele landet.
Ville tenke nytt
Det er tolv kyr på Ostegården på Krokeide. Det har blitt drevet melkeproduksjon der i mange generasjoner, men så ønsket Hafslund å tenke nytt.
Han ville videreforedle melken som kom fra kyrne. Det var i fjøset han fikk ideen til det som egentlig bare skulle være en hobby.
– Opprinnelig skulle jeg bare lage ost en gang i uken, men det har ikke blitt helt slik som jeg tenkte, sier Hafslund.
Stor etterspørsel
Hafslund henter frem en ferdiglagret ost.
– Dette er en Camembert. Den skal i dag pakkes i spesialpapir, som vi får fra Frankrike.
- Les også: |
Etterspørselen er stor. Han får ikke laget nok ost. De siste tre årene har omsetningen blitt firedoblet.
– Disse ostene får vi ikke levert nok av, smiler Hafslund.
Men om han hadde gjort alt om igjen, er han ikke sikker på.
– Det har kostet. Det har det. Men i dag kan jeg smile.
- Les om kortreist mat.