NRK Meny
Normal

Spesialost forsvinner fra norske butikker

Ostetollen har ført til dårligere utvalg og mindre mangfold, hevder importører og ostebutikker. Den forrige regjeringen hevdet det motsatte skulle skje.

Ost

HINDRES AV TOLLMUR: Oster som Cheddar Montgomery, Almnäs, Mont D' Or og Formaggio al Pepe forsvinner nå fra norske ostedisker.

Foto: Colurbox

Oster som Cheddar Montgomery, Almnäs, Mont D' Or og Formaggio al Pepe forsvinner nå fra norske ostedisker.

Stavangerfirmaet Matcompaniet har spesialisert seg på import av håndverksoster fra utlandet. Men nå er ostelageret langt fra så fullt som før omleggingen til prosenttall på faste og halvfaste oster.

– I denne hylla skulle det vært mange gode cheddarer, Artesan cheddar fra Sommerset, Montgomery cheddar, Keen cheddar, og så videre. Men de har nå havnet på den forrige regjeringens rødliste over oster med 277 prosent toll, sier daglig leder i Matcompaniet AS, Egil Ween.

– Og hvis ikke du tar inn osten, kommer den til Norge da?

– Nei, lyder svaret fra Ween kontant.

Dagligvarekjedene merker lite til omlegging

130 av de 300 ostene Egil Ween importerer har nå havnet på rødlisten. Med 277 prosent beskyttelsestoll blir ostene umulig å selge.

NRK har vært i kontakt med flere mindre importører, som fremmer ostemangfoldet, og de bekrefter at utvalget er svekket.

De større importørene, som dagligvarekjedene, merker lite til omleggingen. Det er de små som gir oss de helt spesielle ostene.

– I sommer så vi at dette ikke går bra, vi måtte sende ut alarm til våre kunder. Vi kan ikke importere en cheddar og betale 600 kr kiloen. Ingen vil kjøpe det. Med andre ord måtte vi sende ut en liste om at vi ikke kunne tilby disse ostene. Det går jo ut over mangfoldet, sier Ween.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ostetollen som ble innført for over ett år siden har gjort det dyrt å importere spesialost til Norge.

SE VIDEO: JULEKVELD: Det er høytidsstemning i ostebutikken når osteelsker og butikkeier Yngve Strøm Tingstad spretter årets siste cheddar.

Lovte å opprettholde mangfoldet

Matcompaniet leverer varer til mange av landets delikatesseforretninger. Hos Gutta på haugen i Oslo er butikksjef Yngve Strøm Tingstad oppgitt over ostetollen. Han bekrefter at utvalget nå er dårligere.

Grunnen er at de tollfrie kvotene til de små importørene er brukt opp. Det er de små og mellomstore importørene som tar inn den mest spesielle osten, forklarer den osteelskende butikksjefen

– Nå merker vi det konkret fordi en god del av produktene vi selger ikke lenger er mulig å få tak igjennom våre importører, sier Tingstad.

Ostetollen skulle beskytte Jarlsberg og Norvegia mot billig pizzaost fra EU, men tollmuren rammer også de utenlandske spesialostene.

Senest i valgkampen bedyret daværende landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum at ostetollen ikke ville ramme mangfoldet.

Den totalte osteimporten har økt

Selv om vi nordmenn spiser stadig mer ost, opplyser Statens landbruksforvaltning nå at importen av faste og halvfaste oster har sunket med 2 prosent fra i fjor til i år.

Ifølge butikksjef Yngve Strøm Tingstad er det galskap at myndighetene legger opp til at det norske folk kun skal ha et svært begrenset utvalg av ost.

Tidligere landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at den totale osteimporten har gått opp, men han medgir at ostetollen kan gi enkeltimportører utfordringer.

Vedum viser til lista på 14 bestselgeroster uten 277 prosent toll, som han mener sikrer et visst mangfold.

Kritikk fra EU

Virke advarte sterkt mot innføring av ostetollen for over ett år siden. I dag sier direktør for Virke Handel, Thomas Angell at utviklingen gikk som de fryktet.

Han kommer rett fra møter i Brussel, og forteller at EU er opptatt av den særnorske ostetollen:

– Vi møter det gang på gang. Senest i går ble jeg møtt med harde angrep fra representanter for EU-kommisjonen, høyt oppi EU-kommisjonen, som nok en gang kritiserte Norge for disse tolløkningene, sier Angell.