NRK Meny
Normal

Mener lønningene deres bør kuttes enda mer

Bergens påtroppende byrådsleder og ordfører vil tjene fem prosent mindre enn sine forgjengere. Men opposisjonspolitiker mener de fortsatt tjener uhørt mye.

Harald Schjelderup og Marte Mjøs Persen

BYENS NYE LEDERDUO: Harald Schjelderup og Marte Mjøs Persen jublet vilt over brakvalg i Bergen under Arbeiderpartiets valgvake. Nå tar de snart fatt på jobben med å lede Bergen de kommende fire årene.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Det er ikke greit at byrådslederen skal tjene over en million og ordføreren like under, sier Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne til NRK.

Skal gå til nye politikerstillinger

Vedtaket om et kutt på fem prosentpoeng i politikerlønningene i Bergen ble fattet av den midlertidige valkomitéen mandag . Dermed går Persen ned ca. 44.000 kroner i forhold til avtroppende ordfører Trude Drevland (H), som hevet litt over millionen i årslønn. Det samme gjelder alle andre hel- og deltidspolitikere. Byrådslederen vil fortsatt tjene et syvsifret beløp.

Sondre Båtstrand

IKKE FORNØYD: MDG-representant Sondre Båtstrand mener politikerne i Bergen tjener så godt at det bør kuttes mer.

Foto: Miljøpartiet Det Grøne

Pengene som spares på lønnskuttet skal brukes til å etablere to nye politikerstillinger på rådhuset i Bergen. Stillingene skal gå til bystyresiden for å styrke opposisjonen og lette deres arbeid.

– Ikke greit med millionlønn

Opposisjonspolitiker Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne er glad for de nye stillingene, men mener lønningene bør kuttes enda mer.

– Politikerlønningene i Bergen er rimelig rause. Vi vil kutte mer og kommer til å foreslå det i bystyret på onsdag, sier han.

Partiet ønsker å kutte ordførerlønningen med en kvart million kroner og trekke fra en tusenlapp for hver møtegodtgjørelse for alle bystyremedlemmer i bystyret og komiteer.

– Positive tendenser

Båtstrand mener beslutningen om å styrke opposisjonens arbeid med to heltidsstillinger er svært positivt.

– Parlamentarismen i Bergen har ført til sentralisering av makt. Dette blir motvirket når man nå styrker bystyresiden, så dette er veldig positive tendenser, sier Båtstrand.

Siste video

 Programleder Mariann Reikerås
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.