Mange blir overrasket når Marthine (17) forteller at hun er norgesmester

– Men du som er så liten, hvordan kan du løfte så tungt? Det får jeg ofte høre, sier Marthine Myhr.

Marthine Myhr styrkeløft

FAVORITTØVELSE: Benkpress er favorittøvelsen til Marthine. Her fra NM i benkpress med utstyr tidligere i år.

Foto: Bo André Bergan / NSF

For selv om hun med sine 160 centimeter i vanlige klær ikke ser ut som en «typisk» styrkeløfter, er 17-åringen fra Lindås norgesmester i idretten.

Tidligere i desember satte hun ny norgesrekord i sin vektklasse under NM i benkpress uten utstyr i Haukelandshallen i Bergen.

86 kilo er ett kilo mer enn den gamle rekorden, og mange kilo mer enn hun selv veier.

– Det gikk egentlig overraskende lett, og jeg tror jeg har flere kilo inne. Men det var gøy med ny rekord, sier Myhr.

Myhr deltar i ungdomsklassen 14–18 år, og har fra før av norgesrekord i benkpress i vektklassen under den hun nå deltar i.

Timevis med trening

I styrkeløft konkurrerer man i de tre baseøvelsene benkpress, markløft og knebøy. Det gjøres både med og uten hjelpeutstyr.

Antallet kvinner som konkurrerer i de ulike styrkeløft-grenene har økt kraftig de siste årene. For Myhr startet interessen med at hun var glad i å trene. I Odin styrkeløftklubb møtte hun menn og kvinner som løftet tungt. Men styrken kommer ikke gratis.

– Jeg trener seks dager i uken, og trener alle baseøvelsene hver gang. Så det går fort et par timer på hver økt, sier Myhr

Marthine Myhr

TRAVEL: Satsingen på styrkeløft krever mye trening og en god del reising for å delta i ulike mesterskap. Det gjør at resten av tiden går på å få unna skolearbeid, forteller Marthine Myhr.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Hun går i andreklasse på videregående, og å kombinere et tett treningsprogram med lekser og skole, er ikke alltid like lett.

– Jeg får ikke tid til så mye annet, det blir mest trening og skole. Men jeg syns det er veldig gøy, sier Myhr.

– Mange tror det er mye doping

Norgesmesteren mener styrkeløftmiljøet har et ufortjent dårlig rykte.

– Miljøet er kjempebra! Mange tror det er mye doping, men dopingkontrollene er veldig strenge. Man finner sjelden folk som doper seg i miljøet lenger.

Likevel var moren skeptisk da Myhr som fjortenåring begynte å vanke stadig oftere på treningssenteret, og løfte tyngre og tyngre vekter.

– Hun var veldig usikker i begynnelsen. Men så tok jeg henne med på trening, og hun ble positivt overrasket, sier Myhr.

Marthine Myhr styrkeløft

TUNGE LØFT: Marthine Myhr trener seks dager i uken for å bli best. Her fra NM tidligere i år.

Foto: Per Gunnar Roalkvam

Drømmer om VM

Lindås-jenten har et år igjen i ungdomsklassen, før hun rykker opp i juniorklassen. Drømmen er å konkurrere i VM om noen år.

– Jeg har en del skader akkurat nå, og må drive med litt rehabilitert. Men jeg skal trene og stå på og prøve å sette nye rekorder, sier Myhr.