NRK Meny
Normal

Vil ikke diskriminere røykerne

Kystpartiet ønsker egne restauranter for røykere. – Røykere blir utsatt for diskriminering, sier andrekandidaten i Hordaland.

Kystpartiet

RØYKEROM: – Røykere diskrimineres, sier Kurt Pedersen. Kystpartiet vil ha behagelige røykerom på utesteder.

Foto: Runa Victoria Engen

– Kystpartiet består av voksne folk, sier Kurt Pedersen.

Andrekandidaten til Kystpartiet i Hordaland stiller til intervju fordi førstekandidat Tom Roger Hansen for tiden er sykemeldt. Pedersen synes det har blitt for mange karrierepolitikere på Stortinget.

– Mange av politikerne har aldri vært i arbeid hele sitt liv. Og de skal representere folket. Det krever livserfaring og arbeidserfaring å tørre å ta beslutninger, sier Pedersen.

Selv har han mye arbeidserfaring fra sjøen og som lastebilsjåfør.

– Det er mange som tror at å være politiker er et yrke, men det er det ikke. Det er et tillitsverv, og det er vi i Kystpartiet veldig klar over.

Kystpartiet på 30 sekunder

30 SEKUNDER: Kystpartiets andrekandidat i Hordaland, Kurt Pedersen, fikk 30 sekunder til å fortelle hvorfor hordalendinger skal stemme på ham. Han trengte bare 15 sekunder.

– Røykere diskrimineres

På partiprogrammet deres kan man lese at de ønsker å la restauranter, kafeer og utesteder åpne egne røykerom. Det skal de gjøre, for å unngå diskriminering av røykere.

– Ja selvfølgelig, for det er jo det som skjer i dag. Røykerne blir uglesett. Restauranteiere må få åpne «røykepuber», så får markedet bestemme om de får overleve eller ikke.

– I den grad det diskrimineres mot røyking, så er det fordi røyking er en helseskadelig vane. Har ikke det en samfunnsnytte?

– Det skal være opp til folk selv å bestemme over sitt eget liv. Ikke opp til myndighetene, svarer Pedersen.

Norske ressurser på norske hender

Partiet ønsker å stenge grensene, på den måten at de vil holde norske ressurser og norske bedrifter på norske hender. De vil heller ikke tillate at norske bedrifter eier eller produserer i utlandet.

– Jeg syns vi skal legge forholdene til rette slik at norske bedrifter har levelige kår i Norge.

– I dag ville dette bety at mange norske selskap går under, fordi de ikke kan konkurrere med utenlandske produsenter?

– Det er klart. Vi vil sette ned avgifter og legge forholdene til rette. Formuesskatt og utbytteskatt er for høy. Vi lever i et land med mye dobbeltbeskatning, sier Pedersen.

Norsk strøm skal heller ikke eksporteres til utlandet, for vi trenger den hjemme, mener Pedersen.

Kystpartiet

ANDREKANDIDAT: – Jeg skal stå på krava, sier Kurt Pedersen om muligheten for å få en plass på Stortinget.

Foto: Runa Victoria Engen

Ikke enhver sak

På partiprogrammet står det at de ønsker større militære styrker i Nord-Norge. De ønsker også å ha egne leger som er spesialister på smerte og som jobber ved smerteavdelinger på alle sykehusene.

Dette er to tema Kurt Pedersen ikke kan fortelle om.

– Dette vet jeg ærlig talt ikke om. I ett hvert parti finner man saker der man ikke er enig, eller som man ikke bryr seg om, for å gi deg et ærlig svar. Det står i programmet, men det er ikke mitt område.

I tillegg vil de gi egne pensjonspoeng for mødre som får tre barn eller flere, for å gjøre opp for inntektstap.

Du kan lese mer om partiprogrammet på Kystpartiets nettsider.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik