Hopp til innhold

Vil avgjøre alle politiske saker med nettavstemning

– Vi har ingen egen politikk, sier partistifteren Siv Gørbitz bak partiet Folkemakten. Partiet vil ønsker at alle politiske saker avgjøres med nettdebatt og avstemning.

Siv Gørbitz

NETTAVSTEMNING: Partiet Folkemakten vil avgjøre sin politikk med nettavstemning.

Foto: Runa Victoria Engen

Folkemakten presenterer seg som et annerledes parti. De ønsker å kvitte seg med politikere og byråkrater, ifølge valgprogrammet.

– Våre listekandidater har påtatt seg en rolle der de er nøytrale og skal legge fram folkets vilje. Deres egen vilje og meninger må de sette til siden, forklarer Siv Gørbtiz, som stiftet partiet i fjor.

NRK har utfordret førstekandidatene hos de syv minste partiene som stiller til valg i Hordaland. Hver kandidat har 30 sekunder til å fortelle hvorfor hordalendingene bør stemme på dem.

Folkemakten sin førstekandidat Egil Von Totland sluttet å svare på henvendelser før intervjuet. Derfor stiller partisekretær Siv Gørbitz i hans sted.

Folkemakten på 30 sekunder

FOLKEMAKTEN: Partistifter Siv Gørbit fikk 30 sekunder til å forklare hvorfor hordalendinger bør stemme på partiet Folkemakten.

Avgjøres med nettavstemning

Partiet går til valg på at de ikke har en egen ideologi, for den skal folket bestemme. Ifølge Gørbtiz skal de finne ut hva som er folkets vilje ved å ha avstemninger i hver enkelt politiske sak på nettet.

– Vi stemmer fra sak til sak på nettet. De diskuterer saken før de stemmer. Våre representanter tar med seg resultatet av avstemningen inn på det politiske fora, sier Gørbitz.

Tanken er at dersom folket ser at deres meninger betyr noe, så kommer de til å ville sette seg inn i hver enkelt sak for å stemme på dem.

Nettdebattene i dag er preget av diskusjoner som man antar ikke ville føre til gode løsninger for samfunnet. Hva vil dere gjøre med det?

– Det blir ikke et problem før vi eventuelt får 51 prosent av stemmene, svarer Gørbitz.

Vil endre dagens system

På nettsiden skriver Folkemakten at de vil fjerne dagens politiske system og kvitte seg med politikerne og byråkratene.

Men i intervju sier Gørbitz at selv om dette er partiets program og målsetning, så har det ingen betydning for velgerne fordi det er urealistisk.

– Det er jo veldig urealistisk å tro at vi kan rikke ved det etablerte systemet i dag. Det eneste vi kan gjøre er å møte dem på deres egen arena, sier Gørbitz.

Men dette er likevel målet deres?

– Nei, vi forholder oss litt realistisk her. Vi tror aldri vi får 51 prosent av den norske befolkningen til å innse at de er blitt lurt, og at de ikke bør gå til stemmeurnene, det gjør vi ikke. Vi får nok ikke med oss mange, men vi får med oss noen.

– Mange problemer her

Selv om hun kaller det urealistisk, ønsker partiet et såkalt dialogdemokrati. En form for direkte demokrati hvor folket bestemmer i hver enkelt sak.

Du er ikke redd for inkonsekvent politikk når det avgjøres med avstemning i hver enkelt sak?

– Jo det er mange problemer her. Men politikken avgjøres på bakrommet, så hva vi måtte mene i enhver sak betyr veldig, veldig lite. Det eneste Folkemakten kan bidra med, er å få fokus på folkeviljen til enhver tid, sier Gørbitz.

Gørbitz mener folket har blitt lurt av politikere som tjener sine egne interesser. Derfor ønsker partiet å holde politikerne i sjakk, ved å avsløre usannheter og «legge sannheten på bordet».

– Det er ikke vårt hovedfokus hva som kommer ut av politikken, det er heller å få folk engasjert.

Siv Gørbitz

FOLKEMAKTEN: Partiet ble stiftet våren 2013, etter initiativ av Siv Gørbitz. For at partiet skal kunne stille til valg igjen, må de få 500 stemmer i ett fylke eller 5000 stemmer nasjonalt. Foreløpig eksisterer de bare i Hordaland.

Foto: Runa Victoria Engen

Inspirert av «Fyrsten»

Valgprogrammet til Folkemakten er sterkt inspirert av boken «Fyrsten» av Niccoló Machiavelli. Boken beskriver politisk maktspill og prosesser, og kan leses som en oppskrift på å få makt ved å bruke alle tilgjengelige midler.

– Da jeg leste boken tre ganger på en uke satt jeg med hakeslepp. Jeg kjente igjen det fra politikken i dag.

Hvor mye av Folkemakten sin politikk er basert på «Fyrsten»?

– Den har vært veldig viktig og ga stor inspirasjon. Puslespillet falt litt på plass. Om politikerne har lest boka og bruker oppskriften vet jeg ikke, men jeg kjenner igjen oppbygningen i flere norske partier, sier partisekretæren.

Trenger 500 stemmer

Gørbtiz var medlem i Frp i nærmere 26 år, til hun ble ekskludert i 2010. Partiet Folkemakten ble opprettet i vår og stiller derfor til valg for første gang.

For å kunne stille til valg må et parti ha fått minimum 500 stemmer i ett fylke eller 5000 stemmer nasjonalt. Nyopprettede parti trenger bare to underskrifter fra partimedlemmer.

Folkemakten er avhengig av at minst 500 hordalendinger stemmer på dem, for å stille til valg i 2015.

– Nå er vi bare i Hordaland, men når folk ser at det går bra her kommer vi til å starte opp over hele landet, sier Gørbitz.