Kvinne i 20-årene dømt for å ha startet storbrann

Den unge kvinnen dømt for å ha satt på mat og startet storbrannen som kunne ha tatt menneskeliv. Men hun slipper erstatningskrav på 6,8 millioner.

Storbrann Bergen sentrum

STORBRANN: Retten slår fast at brannen på Torget lett kunne endt med menneskeliv. En rekke personer ble evakuert fra boligene sine.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Kvinnen i 20-årene er dømt til betinget fengsel i 45 dager, for storbrannen på Torget i Bergen 26. mai 2015.

Det var Bergens Tidende som først omtalte dommen.

Kvinnen risikerte å betale et erstatningskrav på 6,8 millioner kroner til et forsikringsselskap. Selskapet mente at skaden ble voldt forsettlig eller grovt uaktsomt, hvilket retten ikke er enig i. Derfor ble hun frifunnet.

Retten mener at kvinnen opptrådte klanderverdig da hun lagde mat om natten i sterk beruset tilstand. Likevel mener de ikke at hun har handlet grovt uaktsomt. Kvinnen ble selv alvorlig skadet i brannen, og lå 28 dager på sykehus. Retten finner det formildende at brannen har påført kvinnen store påkjenninger.

Benekter matlaging

Politiet hadde truffet kvinnen tidligere på natten ved en kiosk et annet sted i Bergen sentrum. Kvinnen var svært beruset, og politiet kjørte henne hjem like før klokken 03. Tre kvarter senere ble en brannalarm utløst i boligkomplekset til kvinnen.

I denne perioden skal kvinnen ha prøvd å lage mat på en komfyr, ifølge tiltalen. I stekepannen lå det rester av papiremballasje.

Kvinnen benekter at hun slo på kokeplaten og sovnet. Hun mener at hun spiste mat fra kiosken hvor hun traff politiet, og at hun ikke hadde behov for å lage mat da hun kom hjem.

Retten mener det er bevist at kvinnen var gjerningspersonen, og var uaktsom ved å sovne fra matlagingen hun begynte på.

– Skuffet over ikke å bli trodd

Straffen er mildere enn aktors påstand. Opprinnelig mente politiadvokat Vikbeke Nistad Dieseth at kvinnen skulle straffes med 60 dagers fengsel, 30 av dem betinget.

– Kvinnen er skuffet over å ikke ha blitt trodd av retten, men når hun først er dømt, så er dette et godt resultat, sier forsvarer Linda Ellefsen Eide til NRK.

Hun er likevel ikke overrasket over at kvinnen er frifunnet for det store erstatningskravet.

– Jeg har ikke lest dommen i sin helhet ennå, og vi har tatt betenkningstid når det gjelder anke. Der får vi ta en vurderinger, avslutter Ellefsen.