NRK Meny
Normal

Kutter 300 millioner for kulturhus på Sentralbadet

Erna Solberg lover i dag 230 statlige millioner til nytt kulturhus i Sentralbadet. En rapport NRK har fått tilgang til, viser at kommunen har nedskalert huset med over 300 millioner for å få statsministeren med.

Sentralbadet i Bergen

BLIR KULTURHUS: Sentralbadet i Bergen blir kulturhus. Regjeringen bevilger penger til å starte med prosjektet over revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Smilene satt lett utenfor Sentralbadet i kveld. Det ikoniske bygget har vært tiltenkt ombygd til kulturhus i lang tid, og statsminister Erna Solberg (H) kunne i dag komme med en gode nyheter for kulturen i Bergen.

I revidert nasjonalbudsjett setter regjeringen av 10 millioner kroner til oppstart av prosjektutvikling for kulturhuset. Samtidig vil de forplikte et bidrag på 230 millioner kroner til ombyggingen. For det må Stortinget være med på å forplikte pengene.

– Dette betyr mye for det utvidede kulturperspektivet i Bergen, for å ha flere av de alternative scenene og de alternative kunstformene som de etablerte institusjonene ikke har. Det har manglet de siste årene, da det har vært mindre scenekapasitet, sier Erna Solberg.

Byråd for kultur i Bergen, Julie Andersland, er strålende fornøyd med regjeringens lovnad.

– Dette er veldig gode nyheter for Kultur-Bergen. Vi var skuffet i fjor da vi ikke fikk penger på statsbudsjettet. Nå har vi sendt en revidert søknad, og er veldig glad for at statsministeren nå lover at staten er med på å betale for det., sier Andersland.

Erna Solberg på Sentralbadet

SOLBERG: Statsminister Erna Solberg utenfor Sentralbadet i dag.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Kuttet 300 millioner

De opprinnelige planene for Sentralbadet var langt mer grandiose enn de som staten lover penger til nå.

En rapport NRK har fått tilgang til viser at Bergen kommune har nedskalert planene for kulturhuset på med over 300 millioner i håp om å få staten med på å bygge det.

Opprinnelig skulle Sentralbadet også skulle romme deler av Den Nationale Scene.

Nå har DNS hoppet av planene. Huset skal ombygges, og de fire etasjene som det er lov å bygge om oppå dette, skal brukes til utleiekontorer.

– Vi fikk en veldig tydelig bestilling fra politisk ledelse i Kulturdepartementet om at det forrige prosjektet var for dyrt, og vi måtte se på en nedskalert løsning, sier Julie Andersland.

Totalt er kostnaden anslått til 730 millioner kroner.

Storfornøyde kulturaktører

Likevel er aktørene storfornøyde, og de mener slettes ikke at dette er et kulturhus på sparebluss.

– Jeg tenker at dette er en fantastisk fin dag for byen. Jeg synes det er viktig det Solberg sier med å plassere Bergen på kartet for nyskapende kunst og samtidskunst, sier Carte Blanche-direktør Tone Tjemsland.

BIT Teatergarasjen mener at de ikke har sagt ja til planene bare for å få et tak over hodet.

– Nei, det kan jeg trygt love at vi ikke gjør. Vi vil ikke under noen omstendigheter si ja til et anlegg som ikke kan serve oss 100 prosent, sier Birkeland.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.