Hopp til innhold

Kunstneren har nye planer under broen

– Det var et slag i trynet at det ble malt over, sier AFK, mannen bak gatekunstverket «Awakening». Han sier han har nye planer for den nymalte veggen under Smørsbroen.

gatekunst

«AWAKENING»: Kunstneren AFK sier at han definitivt vil lage noe nytt under Smørsbroen etter at verket ble malt over i helgen.

Foto: NRK

Det skapte oppstandelse blant både politikere og gatekunstkjennere da Statens vegvesen malte over kunstverket «Awakening» i helgen.

Kunstneren, som gir seg til kjenne under signaturen AFK, sier i en e-post til NRK at han ble veldig irritert da han hørte at verket hans var erstattet av hvitmaling.

– Jeg er jo vant til at arbeidene min blir vandalisert av taggere. Det aksepterer jeg. Men at vegvesenet malte over dette, var et slag i trynet, sier AFK.

Vil lage noe nytt under Smørsbroen

AFK sier at han var klar over at noe sånt kunne skje, men håpet i det lengste at den sovende babyen, som ble oppført i mars, skulle få ligge i fred.

– Jeg aksepterer Vegvesenets unnskyldning, men personlig ville jeg ha utsatt og revurdert å male over kunstverket.

– Kunne du tenke deg å male det på nytt?

– Den samme piecen? Vel, jeg kommer definitivt til å lage noe annet under broen der, men jeg er ikke sikker på om jeg vil gjøre babyen på nytt. Eller, det kommer an på hvor sterkt folk vil ha det tilbake, sier AFK.

Vi sender spørsmålet rett videre til byutviklingsråd Anna Elisa Tryti. Hun er for tiden vikar for ferierende kulturbyråd Julie Andersland:

– Vil byrådet invitere AFK tilbake til Bergen for å lage en ny versjon av «Awakening» under Smørsbroen?

– La meg si det slik: Ingenting ville glede meg mer enn om kunstneren kom tilbake til Bergen med dette eller andre kunstverk, sier Tryti.

Byråden med oppfordring til vegvesenet

Hun understreker at hun som vikar for kulturbyråden ikke kan komme med en direkte invitasjon, men sier at dette er en sak hun vil følge opp sammen med kulturbyråden.

– Som byråd for byutvikling er jeg naturlig nok veldig opptatt av byrommene og utearealene, og det å få inn kunst og kultur i bybildet er en viktig del av utviklingen, sier Tryti, og legger til:

– Jeg vil utfordre Statens vegvesen til å gi byens befolkning en sommergave; nemlig å frigi buene under Smørsbroen til å bli et fast utstillingsgalleri for gatekunst. Det tror jeg både gatekunstnere og bergensere ville ha satt pris på.

Regelverket er ikke hugget i stein

Mandag sa Gunnar Kråkenes, prosjektleder i Statens vegvesen, at deres rutiner ikke er hugget i stein, selv om den gjeldende avtalen med driftsentreprenøren er at tagging og graffiti skal fjernes.

Han ser ikke bort fra at det går an å få til en avtale der gatekunst bevares, samtidig som vegvesenet beholder kontrollen med det.

– Men vi må få inn søknader slik at vi kan vurdere om kunstverkene kan stå, det har jo blant annet å gjøre med trafikksikkerhet, sier Kråkenes.