– Alle veskene bærer på historie. Kanskje har de reddet et liv, sier fotograf Knut Bry.
Bry, som er en av Norges mest kjente fotografer, ble involvert i veskeprosjektet da han tidligere i år besøkte Lesvos.
Prosjektet er startet som et samarbeid mellom frivillige og flyktninger. I leiren Pikpa produseres veskene av gamle redningsvester, funnet i vannkanten.
Veskene designes og sys av flyktninger, og inntektene går til arbeidet i leiren.
STRANDKANTEN: På Lesvos er det funnet tusenvis av redningsvester i strandkanten. Noen er lagt igjen, andre skylt i land. Det er vester som disse som brukes til å lage vesker i flyktningleiren.
Foto: Knut Bry– En klar trend
Ifølge Øivind Storm Bjerke, kunsthistoriker og kunstanmelder i Klassekampen, er det ikke uvanlig at flyktninger involveres i kunst- og designarbeid.
– Det er helt klart en trend. Men man må vurdere hvert enkelt prosjekt for seg, for de er veldig forskjellige. Noen er mer drevet av profitt enn andre, sier Bjerke.
Flere lignende prosjekter
Veskeprosjektet på Lesvos er altså ikke eneste av sin art.
Tidligere i år ble «The Green Light Project» startet i Wien, hvor flyktninger og kunstnere sammen produserer lamper av resirkulert materiale.
I tillegg har det blitt gjort mer kontroversielle arbeider, som da den kinesiske kunstneren Ai Weiwei poserte i strandkanten som den avdøde gutten Alan Kurdi.
Under den internasjonale kunstmessen Art Basel tidligere i år ble det rundt omkring i byen del ut esker med et bilde av den omkomne treåringen. Utdelingen var en del av kunstprosjektet «The Gift».
I installasjonen «The End of Dreams» ble en gruppe statuer senket i Middelhavet til minne om omkomne flyktninger.
– Nordmenn er skjermet
Flyktningkrisen i er også skildret i norsk kunst, blant annet i det 60 meter lange veggmaleriet «Mare Nostrum – Vårt Hav» som en periode sto utenfor Nobels Fredssenter i Oslo.
– Vi ville kommentere noe som nordmenn er veldig skjermet fra. Vi ønsket å rette oppmerksomheten mot distansen, sier kunstner Torunn Skjelland, som malte veggmaleriet sammen med kollega Vigdis Fjellheim.
– Man ønsker at kunsten skal ha en viktig rolle, at den kan gjøre noe i samfunnet. Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å bidra til å holde på folks oppmerksomhet. Mediene er på når det skjer, men forsvinner fort etterpå. Da forsvinner ofte også folks bevissthet om temaet, sier Skjelland.
REDNINGSVESKE: De redesignede veskene selges til inntekt for arbeidet i flyktningleiren. Her viser Maximilian Broberg en av veskemodellene.
Foto: Knut BryVil selge veskene i Norge
– Det var sterkt å høre historiene som ble fortalt i leiren. Det overrasket meg hvor utrolig smilende og optimistiske folk var tross alt de har opplevd, sier Bry.
Bry forteller at han ønsker å få i gang salg av veskene her i Norge, som foreløpig kun kan kjøpes på Lesvos.
– Men det er ikke lett å finne riktig butikk, dette må gjøres seriøst og skikkelig. Eventuelt kan veskene kanskje bli solgt i et galleri, sier Bry.