Normal

Designer vesker av flyktningenes redningsvester

I en flyktningleir på den greske øyen Lesvos blir forlatte redningsvester redesignet til vesker.

Gamle redningsvester sys om til vesker

REDESIGN: I flyktningleiren Pikpa blir gamle redningsvester sydd om til vesker. Inntektene fra veskesalget går til arbeidet i flyktningleiren.

Foto: Knut Bry

– Alle veskene bærer på historie. Kanskje har de reddet et liv, sier fotograf Knut Bry.

Bry, som er en av Norges mest kjente fotografer, ble involvert i veskeprosjektet da han tidligere i år besøkte Lesvos.

Prosjektet er startet som et samarbeid mellom frivillige og flyktninger. I leiren Pikpa produseres veskene av gamle redningsvester, funnet i vannkanten.

Veskene designes og sys av flyktninger, og inntektene går til arbeidet i leiren.

Redningsvester i strandkanten

STRANDKANTEN: På Lesvos er det funnet tusenvis av redningsvester i strandkanten. Noen er lagt igjen, andre skylt i land. Det er vester som disse som brukes til å lage vesker i flyktningleiren.

Foto: Knut Bry

– En klar trend

Ifølge Øivind Storm Bjerke, kunsthistoriker og kunstanmelder i Klassekampen, er det ikke uvanlig at flyktninger involveres i kunst- og designarbeid.

– Det er helt klart en trend. Men man må vurdere hvert enkelt prosjekt for seg, for de er veldig forskjellige. Noen er mer drevet av profitt enn andre, sier Bjerke.

Flere lignende prosjekter

Veskeprosjektet på Lesvos er altså ikke eneste av sin art.

Tidligere i år ble «The Green Light Project» startet i Wien, hvor flyktninger og kunstnere sammen produserer lamper av resirkulert materiale.

I tillegg har det blitt gjort mer kontroversielle arbeider, som da den kinesiske kunstneren Ai Weiwei poserte i strandkanten som den avdøde gutten Alan Kurdi.

Laster Instagram-innhold

Under den internasjonale kunstmessen Art Basel tidligere i år ble det rundt omkring i byen del ut esker med et bilde av den omkomne treåringen. Utdelingen var en del av kunstprosjektet «The Gift».

I installasjonen «The End of Dreams» ble en gruppe statuer senket i Middelhavet til minne om omkomne flyktninger.

– Nordmenn er skjermet

Flyktningkrisen i er også skildret i norsk kunst, blant annet i det 60 meter lange veggmaleriet «Mare Nostrum – Vårt Hav» som en periode sto utenfor Nobels Fredssenter i Oslo.

– Vi ville kommentere noe som nordmenn er veldig skjermet fra. Vi ønsket å rette oppmerksomheten mot distansen, sier kunstner Torunn Skjelland, som malte veggmaleriet sammen med kollega Vigdis Fjellheim.

– Man ønsker at kunsten skal ha en viktig rolle, at den kan gjøre noe i samfunnet. Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å bidra til å holde på folks oppmerksomhet. Mediene er på når det skjer, men forsvinner fort etterpå. Da forsvinner ofte også folks bevissthet om temaet, sier Skjelland.

Veske laget av brukt redningsvest

REDNINGSVESKE: De redesignede veskene selges til inntekt for arbeidet i flyktningleiren. Her viser Maximilian Broberg en av veskemodellene.

Foto: Knut Bry

Vil selge veskene i Norge

– Det var sterkt å høre historiene som ble fortalt i leiren. Det overrasket meg hvor utrolig smilende og optimistiske folk var tross alt de har opplevd, sier Bry.

Bry forteller at han ønsker å få i gang salg av veskene her i Norge, som foreløpig kun kan kjøpes på Lesvos.

– Men det er ikke lett å finne riktig butikk, dette må gjøres seriøst og skikkelig. Eventuelt kan veskene kanskje bli solgt i et galleri, sier Bry.

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.