Hopp til innhold

Krever oppvask etter 22. juli-rapport

– Vi har dessverre hatt rett i det vi har trodd, sukker Ragnar Eikeland, far til AUF-kometen Tore Eikeland (21), en av de 69 som ble drept på Utøya i fjor sommer.

Ragnar Eikeland var ikke forberedt på at 22. juli-kommisjonens rapport ville være så hard som den er.

MISTET SØNNEN: Ragnar Eikeland er far til Tore Eikeland, som ble skutt og drept 22. juli i fjor.

Tore Eikeland

DREPT PÅ UTØYA: Tore Eikeland (21) kom aldri hjem. Eikeland var leder i Hordaland AUF og var en av de store profilene i ungdomspartiet.

Foto: Bygdanytt
Utøya hjerte

KUNNE VÆRT TATT TIDLIGERE: 22. juli-kommisjonens rapport slår fast at gjerningsmannen kunne vært stoppet tidligere.

Foto: STR / Reuters
Einar Drægebø

- BØR FÅ KONSEKVENSER: Bistandsadvokat Einar Drægebø mener individer bør bli stilt til ansvar.

Foto: NRK

Eikeland, som er leder for støttegruppen for pårørende i Hordaland, sier han nesten ikke var forberedt på at 22. juli-kommisjonens harde dom over beredskapen og beslutningene under terroraksjonen ville være så knusende som den er.

Kommisjonen slår blant annet fast at det hadde vært mulig å pågripe gjerningsmannen på et tidligere tidspunkt.

LES: Dette gikk galt for politiet 22. juli

– Grove feilvurderinger

– Noen må ta ansvar for det som har skjedd, eller rettere sagt: Det som ikke skjedde. Jeg skal være forsiktig med å kreve at hoder skal rulle, men her har det skjedd såpass grove feilvurderinger på de forskjellige nivåer i innsatsledelsen at det bør få konsekvenser høyere oppe i systemet, sier Eikeland til NRK.no.

LES MER: – Angrepet mot regjeringskvartalet kunne vært hindret | Kommisjonen: – Mye sviktet under og i forkant av 22. juli | Kommisjonen: – Politimennene skulle ha tatt seg over

– Jeg er mest overrasket over at de hadde signalement på både bil og gjerningsmann, samt registreringsnummeret. Likevel klarte han å kjøre gjennom tre politidistrikt uten at de klarte å stoppe ham, sier Eikeland.

Glad for grundigheten

– Det er forferdelig trist og leit hvis det viser seg at det hadde vært mulig å stoppe ham på vei til Utøya. Da hadde vi spart 69 menneskeliv. Det er tragisk å tenke på.

Ett år etter tragedien er han likevel glad for at kommisjonen har gått så grundig til verks og snudd på hver stein for å finne svar på hva som gikk galt og hva som kunne vært gjort annerledes.

– Vi må gå ut fra at alt dette nå blir ryddet opp i. Det aller viktigste er å sørge for at dette aldri skjer igjen,

KOMMENTAR: Politisvikt fra topp til bunn

– Individer må bli stilt til ansvar

Bistandsadvokat Einar Drægebø, som representerer 23 overlevende og etterlatte etter Utøya-tragedien, mener rapportens alvorlige konklusjoner må få konsekvenser.

– Det er naturlig at noen må ta ansvar, og det er naturlig å plassere det hos individer, sier Drægebø, selv tidligere politimester i Hordaland politidistrikt.

Han forteller at hans klienter setter pris på rapportens ærlighet.

– Rapporten er vond lesning, det er helt klart. Men de opplever det som tilfredsstillende at den er så usminket. Det er en god ting for å kunne gå videre, sier bistandsadvokaten.

Vil ikke anbefale søksmål - ennå

Til tross for konklusjonene som er blitt lagt frem i dag, vil han ikke anbefale noen å gå til søksmål mot Staten på grunnlag av rapporten.

– Jeg tror man bør summe seg og bevege seg sakte mot noe sånt når man har fått et bredere faktagrunnlag, sier Drægebø.

KOMMENTAR: Når offeret også har et ansvar