Hopp til innhold

Kommisjonen: – Mye sviktet under og i forkant av 22. juli

(STATSMINISTERBOLIGEN) NRK.no: 22. juli-kommisjonen peker på store svakheter i terrorberedskapen. De har kommet fram til 31 enstemminge anbefalinger som det haster å gjøre noe med.

Stoltenberg mottar rapporten

– HASTER Å ENDRE: 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv sier rapporten både tar for seg individenes rolle og samfunnets systemer, og at de har avdekket store svakheter som det haster å rette opp.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi har samlet kommet fram til seks hovedfunn, og 31 enstemminge anbefalinger for så styrke beredskapen og samfunnets evne til å avverge, bekjempe og håndtere angrep, sa kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv da hun ga rapporten til personen med det øverste ansvaret i Norge, statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Spenningen var til å ta og føle på da 22. juli-kommisjonen overrakte sin rundt 500 siders, usminkede versjon av hva som skjedde under det fatale terrorangrepet på Norge i fjor - og hvem som har ansvaret.

– Mye sviktet, og kommisjonen peker på store svakheter i styringen av viktige samfunnsinstistusjoner, utdypet Gjørv.

– Vi mener det haster å gjøre noe med dette, understreket hun.

Hun sier rapporten både tar for seg individenes rolle og samfunnets systemer.

Uformell overrekkelse

Statsministeren takket kommisjonen og sa at rapporten er av «stor samfunnsmessig betydning».

– Det er ikke slik at en rapport kan gjøre om det som skjedde 22. juli i fjor, men likevel er den viktig fordi den gir oss fakta og kunnskap og forståelse av det som skjedde, sier statsministerJens Stoltenberg.

Journalister fra både norsk og internasjonal presse var mandag samlet utenfor statsministerens bolig i Parkveien under den formelle overrekkelsen av rapporten, samme sted der kommisjonen fikk sitt oppdrag for ett år siden.

Den uavhengige undersøkelseskommisjonen ble oppnevt 12. august i fjor, og har hatt som oppgave å gi en detaljert beskrivelse av det som faktisk skjedde på Utøya og i Oslo 22. juli, og å vurdere myndighetenes håndtering av terrorangrepet.

Sterk kritikk mot politiet

Rapporten tar for seg seks ulike temaer (se faktaboks). Store deler av rapporten handler om politiets innsats under terrorangrepet.

Den sterkeste kritikken i kommisjonens rapport vil være rettet mot politioperasjonen og sikkerheten i Regjeringskvartalet, etter det NRK erfarer.

Kommisjonen mener blant annet at flere av politiets tidspunkter er feil, deriblant tidspunktet for utrykning fra Hønefoss poiitistasjon, etter det NRK kjenner til.

Har varslet enkeltpersoner på forhånd

Kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv har tidligere uttalt at de ikke kan ta hensyn til at enkeltpersoner kan føle seg utsatt når rapporten legges fram, og at de ønsker å være ærlige om kritikkverdige forhold.

I dagene før offentliggjøringa har kommisjonen informert de personene og institusjonene som omtales i rapporten, slik at de skal være forberedt på at de kan komme i søkelyset.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere sagt at han vil ha en ærlig og usminket rapport. Ifølge opplysningene som så langt har kommet fram, vil rapporten omhandle alt fra regjering og ned til den enkelte tjenestemann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

22. juli-kommisjonen

Det var en enstemmig kommisjon som kom fram til de 31 anbefalingene.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ingen granskingskommisjon

Det var regjeringen som 27. juli 2011 besluttet å opprette en uavhengig kommisjon etter terrorangrepene.

Beslutningen ble også tatt i samråd med samtlige opposisjonspolitikere på Stortinget

Rapporten som er utarbeidet av 22. juli-kommisjonen, skal først legges fram for statsministeren, deretter vil regjeringen få den på sitt bord og så legges kommisjonens arbeid fram som en stortingsmelding.

Kommisjonen skal ikke være en granskingskommisjon, men gi en samlet fremstilling av hva som skjedde denne dagen i regjeringskvartalet og på Utøya, og å gi anbefalinger ut fra den lærdom man eventuelt kan trekke av det kommisjonen har funnet ut.

22. juli-kommisjonen

22. juli-kommisjonen har gjennomgått et omfattende materiale. En del av det er også hemmeligstemplet av hensyn til rikets sikkerhet og personvern.

Foto: Per Onsheim / NRK

AKTUELT NÅ