Normal

– Man tar seg selv i å like å se noen brekke nakken

Regissør Harald Zwart synes det er deilig å ha laget en musikal blandet av voldsomt morbide hendelser og fin musikk.

Harald Zwart og Karoline Krüger

KLAR FOR KONSERT: Stjerneregissør Harald Zwart gleder seg til å presentere den 82 år gamle historien om Ingeborg Køber i musikalform. – En blanding av morbide hendelser og deilig musikk, mener Zwart.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Ja, musikken er så flott at man sitter og arresterer seg selv for hvor godt man liker å se når noen brekker nakken på lik, sier han om sitt ferskeste prosjekt.

– Nå selger du det godt, Harald, skikkelig godt, bryter Karoline Krüger inn, før de blir sittende og flire godt av hverandre.

NRK møter de to sammen med sine ektefeller Veslemøy Ruud Zwart og Sigvart Dagsland, før onsdagens premiere under Festspillene i Bergen.

Forutså sin fars død - ble mistenkt for drap

De to ekteparene har de siste fem årene jobbet med musikalen basert på en snart hundre år gammel drapssak fra Hankø i Fredrikstad.

Den såkalte Køber-saken, der fru Ingeborg Køber som eneste vitne til sin far Ludvig Dahls drukningsulykke, ble mistenkt for å ha drept ham.

Mistenkte Ingeborg skulle nemlig ha forutsett sin fars død i en spiritistisk seanse.

Les også: Overtro og underslag

Nettopp dette gjorde at saken fra 1930-tallets Fredrikstad fikk mediedekning også i utlandet. I etterforskningen av dødsfallet så man seg nødt til å brekke nakken på 26 lik.

Målet var å finne ut hvordan skadene til den omkomne Ludvig Dahl ble påført ham.

– Morbid og deilig

– Jeg har alltid tenkt at en eller annen gang har jeg lyst til å skrive en musikal. Men da skulle det være med en skikkelig god story, og det har vi nå. En historie som til og med fra virkeligheten, sier Sigvart Dagsland, som sammen med kona Karoline Krüger, har satt musikk til historien.

– Det mest fantastiske i historien har vi jo ikke funnet på, det er jo sant. Og så er det deilig med en slik musikal med voldsomme morbide ting blandet med veldig deilig musikk, synes Zwart.

Mike McGurk, Harald Zwart, Karoline Krüger, Veslemøy Ruud Zwart og Sigvart Dagsland.

HVOR SKAL MUSIKALEN ENDE? Ingen av musikalmakerne vet hvor den vil få sin premiere, og fleiper med at de skal finne svaret ved hjelp av glasskulen på bordet. F.v. Mike McGurk, Harald Zwart, Karoline Krüger, Veslemøy Ruud Zwart og Sigvart Dagsland.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Onsdag kveld er de klare med premiere på konsertutgaven av «Séance» under Festspillene i Bergen.

Fredag holdes samme konsert på Baroniet i Rosendal, før tredje og foreløpig siste konsert blir spilt i Stavanger søndag.

Ingen av de fire musikalmakerne har noengang laget en musikal før, og ingen av dem aner hvor musikalen kan ende opp med å få premiere. Men de legger ikke skjul på at de sikter høyt, og gjerne mot Broadway.

– Dette er de eneste gangene jeg skal stå på scenen. Jeg har ikke tenkt å være hovedrolleinnhaveren. Nå skal vi synge låtene og presentere dem, og så håper vi å kunne gå på premiere en gang og se en hel skikkelig musikal av dette, sier Dagsland.