NRK Meny
Normal

Kan snart koste deg 100 kroner mer å feilparkere

Trafikketaten i Bergen mener satsene for parkeringsgebyr er for lave, blant annet fordi rike bilister gir blaffen i parkeringsreglene. Nå er Samferdelsesdepartementet i ferd med å ferdigstille et nytt p-regelverk.

Parkeringsbøter

KAN BLI DYRERE: Satsene for p-gebyr har stått stille i 20 år. Det er ikke opp til hver enkelt kommune å fastsette bøter for offentlig parkering. Dette bestemmes av Samferdselsdepartementet, som i ti år har arbeidet med ny lov og forskrift om parkering.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Nylig kunne NRK fortelle at velstående bilister bevisst bryter parkeringsreglene. Den verste gjengangeren i Bergen har fått 141 p-gebyrer og betalt over 50.000 til kommunekassen på to år.

– Noen bilister bruker parkeringsbøter som p-avgift, uttalte fagdirektør i trafikketaten i Bergen, Øyvind Haga, til NRK.

Vi ser at med de satsene som er i dag, så er den preventive effekten av en bot mindre enn før.

Trond Søreide, Trafikketaten i Bergen

LES OGSÅ: Slue p-syndarar brukar bota på nytt

Jobber med ny forskrift

Satsene for parkeringsgebyr har stått stille i 20 år. Det er ikke opp til hver enkelt kommune å fastsette bøter for offentlig parkering. Dette bestemmes av Samferdselsdepartementet, som i ti år har arbeidet med ny lov og forskrift om parkering.

– Vi ser at med de satsene som er i dag, så er den preventive effekten av en bot mindre enn før, sier arbeidsleder i Trafikketaten Trond Søreide til Bergensavisen.

I forslaget til ny parkeringsforskrift blir det foreslått at den normale satsen for feilparkering heves fra 500 til 600 kroner, altså med en hundrelapp. Det kan bli innført tre bøtesatser: 300, 600 eller 900 kroner, men dette er ennå ikke bestemt.

Departementet: – Jobber med å ferdigstille

Lovendringen som gir hjemmel for å innføre nytt parkeringsregelverk ble vedtatt av Stortinget 15. juni i år. Samferdselsdepartementet opplyser at de nå arbeider med å ferdigstille forskriftene.

– Vi er i gang med den praktiske tilretteleggingen som må til for at parkeringsregelverket skal fungere etter sin hensikt, sier statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet til NRK.

– Når blir de nye bøtesatsene innført?

– Det må blant annet etableres en ny parkeringsklagenemnd, det må tilrettelegges for Statens vegvesens nye tilsynsrolle og de nødvendige dataprogrammene for registreringsordningen må klargjøres. I tillegg trenger parkeringsselskapene og ikke minst kommunene tid til å innrette seg etter de nye kravene som vil bli stilt for parkeringsdrift. Det er foreløpig for tidlig å si noe helt konkret, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Rik bergenser har fått 141 p-bøter på to år

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo