Kan få fengselsstraff

Da NHH opplevde vitnemålforfalskning sist anmeldte de saken. Kvinna som sa hun var siviløkonom måtte sone 18 dager i fengsel.

NHH og Liv Løberg

NHH: Liv Løberg har innrømmet at hun har forfalsket vitnemål fra NHH.

- Dette er først og fremst en personlig tragedie for Liv Løberg, sier prorektor Gunnar E. Christensen ved NHH til NRK.

- For oss er det ubehagelig å bli brukt på denne måten. Og det som gjør denne saken så spesiell er jo jobben hun har hatt.

Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CV-en og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) skriver VG.

- Det er ikke i hovedsak for oss det er et problem at folk forfalsker vitnemål, men arbeidsgiver som taper, sier jurist Knut Roald hos Norges handelshøgskole (NHH).

- De får en ansatt som ikke kan det han eller hun sier de kan.

HER KAN DU SE: Liv Løbergs falske CV

- Tragisk

Da Løberg fikk sjefsjobben i fjor høst sa hun at hun var siviløkonom med utdannelse fra London School of Economics og Queen Mary College i London. Disse utdannelsene hadde hun attest på at var godkjent av Norges handelshøgskole her i Bergen.

Studenter som startet studier i utlandet før 2003 kunne søke NHH om å få siviløkonomtittel. Det er en slik attest Liv Løberg har forfalska. Hun har aldri vært i kontakt med NHH for at de skal godkjenne de falske studiene i England.

- Det er tragisk at noen er villige til å gå så langt, sier Christensen.

Det er ikke første gang handelshøgskolen opplever forfalskning. I 2009 ble ei 29 år gammel kvinne dømt til 18 dager fengsel for nettopp å ha forfalska et vitnemål fra NHH.

- Vi hadde et tilfelle av forfalskning i 2008 også, forteller Roald til NRK.

- Vi får en del telefoner fra arbeidsgivere som ønsker å sjekke om papirene til jobbsøkere er ekte.

Fikk 18 dager i fengsel

Norges handelshøgskole i Bergen anmeldte kvinna da arbeidsgiveren ringte for å sjekke pairene hennes. 29-åringen hadde fått jobb i et internasjonalt selskap i Norge, blant annet fordi hun hadde levert inn papirer på å ha gjennomført siviløkonomutdannelse.

Kvinna tilstod i retten, men ble dømt til 18 dager fengsel i Oslo Tingsrett.

Dokumentforfalskning straffes etter straffelovens paragraf 182 med bøter eller fengsel inntil to år.

NHH vil ikke anmelde Liv Løberg siden assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog allerede har varsla at han vil politianmelde saken.