– Hodejegerne må ta seg sammen

Den norske hodejegerbransjen er mer opptatt av personlighet enn å sjekke fakta, sier tidligere hodejeger Elin Ørjasæter.

Elin Ørjasæter

Tidligere hodejeger Elin Ørjasæter mener bransjen fokuserer for mye på myke verdier når de skaffer kandidater til toppjobber.

Foto: Dag Håkon Hellevik

Administrasjonssjef Liv Løberg i Statens Autorisasjonskontor for helsetjenester trakk seg på dagen, da det i går kom fram at hun skal ha forfalsket vitnemål og pyntet på CV-en, slik at hun fremstod som siviløkonom.

Tause hodejegere

Løberg ble hentet til stillingen av hodejegerne i konsulentfirmaet Management Synergy AS.

Firmaet mente ifølge VG at Løberg var en «soleklar kandidat i den videre prosessen».

Christian Grytnes i Management Synergy ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

– Vi har taushetsplikt overfor kundene våre, og henviser derfor til oppdragsgiveren som er Statens autorisasjonskontor for helsetjenester, sier Grytnes som heller ikke ønsker å snakke generelt om hvordan firmaet hans går fram for å sjekke bakgrunnen på kandidater.

Men har Løberg-saken vært tema hos dere i dag?

– For å si det sånn, jeg har hatt mer enn nok med å ta meg av henvendelser fra dere i dag, sier Grytnes.

Fokus på myke verdier

E24-kommentator og tidligere mangeårig hodejeger Elin Ørjasæter vil ikke kommentere Løberg-saken spesielt, men mener hodejegerbransjen generelt må ta seg sammen:

– Det er et voldsomt fokus på personprofiler, psykologi og relasjonsbyggende evner blant norske hodejegere. De er mest opptatt av myke kvaliteter, og svært få sjekker at fakta stemmer, sier Ørjasæter.

Hun mener nordmenn stort sett er et uskyldig folkeferd. Selv har hun bare opplevd å bli lurt én gang.

– Da ble jeg ordentlig lurt, a'la dette. Men dette forekommer mest på lavere stillingsnivå. Når du jobber som hodejeger på direktørnivå som meg, er det sjelden du blir forsøkt lurt, som har følgende råd til sine gamle kolleger i hodejegerbransjen.

– De må ta seg sammen og gjøre det journalister, jurister og politiet gjør. Sjekk fakta. Det gjøres i alt for liten grad i dag, sier Ørjasæter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger