NRK Meny
Normal

Datter til innbruddsoffer: – Bare flaks at han våknet

EIKELANDSOSEN (NRK): I morgentimene fikk Tone Veslemøy Osebakken sjokkmeldingen om at noen hadde robbet hennes gamle far (90) og tent på huset.

I morgentimene fikk Tone Veslemøy Osebakken sjokkmeldingen om at noen hadde robbet hennes gamle far (90) og tent på huset.

FIKK SJOKKBESKJEDEN: – Jeg ble veldig redd, ikke minst for hva som hadde skjedd med min far, forteller Tone Veslemøy Osebakken. Faren hennes opplevde dramatisk innbrudd og brannstiftelse natt til tirsdag.

– Det var en dramatisk og grusom beskjed å få: At det hadde vært folk inne i huset og tent fyr på. Jeg ble veldig redd, ikke minst for hva som hadde skjedd med min far, forteller Tone Veslemøy Osebakken til NRK.

Farens, om er født i 1925, våknet av brannalarmen etter å ha hatt innbruddstyv på besøk. Mannen bor, i likhet med datteren, i Eikelandsosen i Fusa kommune.

Få timer senere ble en mistenkt pågrepet på en ferge – i mannens bil.

Hus til 90-åring som vart forsøkt påtent i Fusa i Hordaland

BOR HER: Brannofferet bor i dette huset i Eikelandsosen i Fusa. I morgentimene var politiet på plass og sikret spor.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Rutinemessig innlagt

– Hvordan står det til med din far nå?

– Jeg var har ikke snakket så mye med ham, han satt i ambulansen. Han virket oppegående, men var nok litt i sjokk. Han er en gammel mann, men heldigvis oppegående, sier Osebakken, som er på vei til Haukeland for å besøke faren.

Den eldre mannen fikk tilsyn av helsepersonell på stedet og ble etterpå kjørt til Haukeland universitetssykehus, hvor han utredes for lettere røykskader.

Han klarte å slokke selv, men det skal ha vært mye røyk. Han hører dårlig, så det er egentlig bare flaks at han våknet av brannalarmen

Tone Veslemøy Osebakken, datter

– Jeg vet lite, men har fått høre at det skal ha vært to plasser at man har forsøkt å tenne fyr. Han klarte å slokke selv, men det skal ha vært mye røyk. Han hører dårlig, så det er egentlig bare flaks at han våknet av brannalarmen, sier datteren.

Ifølge legen er undersøkelsen av rutinemessig art, blant annet for å sjekke lungene.

– Det må ha vært en sterk og skremmende opplevelse. Dette er en sak vi ser veldig alvorlig på, sier lensmannsoverbetjent Ove Ivarhus i Fusa til NRK.

Anholdt på fergen

Den antatte innbruddstyven ble anholdt i 07.30-tiden på Os-siden av fergesambandet mellom Hatvik og Fusa.

– En lettelse at noen er pågrepet så raskt, sier Osebakken.

Den mistenkte ble felt av at han stakk av med mannens sølvgrå Toyota Corolla. Politiet gikk tidlig ut med registreringsnummeret, og bilen ble kjent igjen på vei til fergen.

Den pågrepne er en mann i 40-årene, og han betegnes som en kjenning av politiet. Han er nå fraktet til arresten på politihuset i Bergen.

Gjenstander fjerne

– Det er fjernet noen gjenstander fra huset, samt bilen som sto i en garasje ved huset. Fornærmede forteller at han våknet av brannvarsleren og oppdaget en brann i stuen. Den slokket han selv før han meldte fra til politiet, sier lensmannsoverbetjent Ivarhus til NRK.

Politiet kan foreløpig ikke bekrefte opplysningen om at huset er forsøkt påtent flere steder. Lensmannen venter på krimteknikere fra Hordaland politidistrikt som skal gjøre ytterligere undersøkelser.