NRK Meny
Normal

Hver morgen ringer NRK til familien Tjelle

Når NRK Hordaland melder morgentemperaturene, er det etter en ringerunde til blant annet flyplasser og togstasjoner. Men i Skånevik er det familien Tjelle som tar telefonen.

Kristoffer og Inge Tjelle

FERSKE TEMPERATURER: Kristoffer Tjelle (t.v.) og Inge Tjelle ved frokostbordet foran radioen.

Foto: Tale Hauso / NRK

Morgentemperaturene er for mange like viktige som de lokale nyhetene på morgenen. Det er kjekt å kunne vite hvordan man skal kle seg før man stikker nesen utenfor inngangsdøren.

Nettopp derfor gjør NRK Hordalands morgenredaksjon i 07-tiden hver hverdag en ringerunde til ulike distrikter i fylket.

På Mongstad er det folkene som jobber i vakten ved raffineriet som er behjelpelige. På Stord er det betjeningen ved flyplassen som forteller hva temperaturen er, og på Voss personalet på jernbanestasjonen.

Har målt i mer enn 10 år

I Skånevik i Etne ringer NRK Hordaland til familien Tjelle for å få temperaturen.

Familien overtok jobben da hotellet sluttet med målinger.

– NRK kontaktet meg etter tips fra Hans Olav Tungesvik. Han visste at jeg var oppe tidlig hver eneste morgen, sier Kristoffer Tjelle, om den gamle KrF-politikeren og radiolegen Tungesvik.

Med årene har det blitt så mange målinger at Tjelle ikke lenger er sikker på når han begynte. Men det er minst ti år siden, og kanskje enda mer.

Siv Fossåskaret og Anders Ekanger i radiostudio i Bergen

BAK MIKROFONEN: Morgenvertene Anders Ekanger og Siv Fossåskaret i NRK Hordalands radiostudio på Minde i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Morsomme historier

Både Kristoffer og kona Birgit minnes flere morsomme historier i forbindelse med målingene av temperaturer.

– Jeg tror det var Siv Fossåskaret (radioprogramleder) som ringte for å få temperaturen en gang jeg var på hytten på fjellet. Det ble det selvsagt gjort et nummer ut av på radioen, og dermed visste jo alle hvor jeg var, sier Kristoffer Tjelle.

Og at de ansatte i NRK Hordaland setter pris på jobben familien Tjelle gjør, er følgende historie et eksempel på:

– Det var en formiddag at Kristoffer kom inn og fortalte at nå hadde han nettopp fått en telefon fra NRK Hordaland. Han som ringte var opptatt av at Kristoffer ikke hadde tatt telefonen som vanlig på morgenen. Nå måtte han ringe for å sjekke at alt stod bra til, sier Birgit Tjelle.

En ny generasjon

Nå er det generasjon nummer to som har overtatt ansvaret for temperaturmålingen. Kristoffers sønn Inge Tjelle er mannen som tar telefonen når NRK ringer.

I rundt fire år har han sjekket gradestokken hver morgen før han reiser på jobb.

– Også jeg er stort sett tidlig oppe. Derfor er det helt greit å ha denne jobben. Og når jeg er vekke, stepper pappa inn som vikar.

I en hektisk hverdag hender det at NRK kan glemme, eller ikke rekker, å hente inn alle temperaturene. Da blir det fort telefonstorm fra lytterne til studio på Minde.

– Folk ønsker nok å sammenligne med det de selv opplever. Samtidig er det kjekt å sjekke ut hvordan man har det andre steder, sier Kristoffer Tjelle.

Inge Tjelle

VIKTIG INSTRUMENT: Inge Tjelle med temperaturmåleren.

Foto: Tale Hauso / NRK

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik