NRK Meny
Normal

Helsvarte avisforsider i Bergen i dag

Avisene i Bergen med helsvart start på dagen, morgenen etter at Brann-nedrykket er et faktum. Og trener og ledelse i Brann får virkelig gjennomgå.

Avisforsidene i Bergen 27. november 2011

HELSVART: Ingen tvil om hva som preger nyhetsbildet i Bergen i dag.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Bergens to største aviser, Bergens Tidenden og Bergensavisen, lar seg i dag begge prege av den dystre stemningen.

Det mange i byen fryktet er i dag en realitet: SK Brann skal spille i 1. divisjon neste år, etter å ha tapt 3-0 på bortebane mot Mjøndalen i går.

Forsiden på Bergens Tidende er helsvart, kun markert med årstallene for når Brann rykket ned: 1964, 1979, 1981, 1983, 1985 – og nå 2014. Bergensavisen sender Brann ned til 1. divisjon med hilsenen «God natt, Brann», og bilde av et mørklagt Brann Stadion.

Rikard Norling

I HARDT VÆR: Bergenspressen er ikke i tvil: Rikard Norling bør ikke ledere Brann neste år.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix
Tore Strand Bergens Tidende

KRITISK: Brann-kommentator Tore Strand i Bergens Tidende.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Begge avisene er også tydelige i sin kritikk mot ledelsen i Brann, og ser ikke for seg at klubben kan fortsette med dagens sportslige topper.

BT: «Trekk deg, Norling»

Bergens Tidende går hardt ut mot toppene på Brann Stadion. Allerede onsdag kveld var Brann-kommentator Tore Strand tydelig ute og krevde Norlings avgang. Kommentaren i dagens avis har tittelen «Trekk deg, Norling».

– Har du yrkesstoltheten igjen, Rikard Norling, så trekk deg som Brann-trener, mener Strand.

Han var også en av mange eksperter NRK snakket med i går som krevde at Branns svenske trener måtte gå.

Strand og BT tegner et bilde av en 2014-sesong der Norling har tatt en rekke gale valg, både med tanke på spillestil og laguttak:

«Rikard Norling kom med friske ideer og skapte et engasjement rundt klubben som var savnet. Men han klarte aldri å tilpasse seg den norske fotballhverdagen. Han har tviholdt til det siste på en spillestil som ikke har fungert. Viljen til å justere kursen underveis har vært fraværende.

Norling stolte på sine ideer, og til tross for ytre og indre påvirkning, holdt han fast på sitt konsept til det siste. Det endte med havari.»

Skaanes fortviler etter nedrykket

LIDELSE: «Ekte lidenskap har et navn», sier man ofte om Brann i Bergen. De siste årene har det blitt vanlig å si «ekte lidelse har et navn», og sjelden har det passet bedre enn i går. Her depper Kasper Skaanes etter kampslutt i går.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

BA: «Flere må betale prisen»

Lillebror Bergensavisen er ikke like tydelige i sin retorikk, men mener det samme: Rikard Norling må gå av.

«Bruun-Hanssen står likevel som symbolet på Branns fall. Etter gullet i sin første sesong har det bare gått nedover.»

Bergensavisen
VG om Brann-nedrykket

HELVETE: VG har delt sportsbilaget sitt i to, en Brann-del og en Mjøndalen-del. Slik ser Brann-siden ut.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

BA-kommentator Tormod Bergersen mener i tillegg at Branns daglige leder Roald Bruun-Hanssen må ta sin hatt og gå.

«Det er vanskelig å se at Rikard Norling eller Roald Bruun-Hanssen skal være en del av det nye byggverket Brann må reise nå» skriver BA.

Avisen mener Norling kunne fortsatt om Brann hadde overlevd i Eliteserien, med det rette teamet rundt seg. Men når nedrykket er et faktum, har ikke klubben noe valg:

– Det kan virke hardt å felle en dom over Norling etter én sesong i klubben, men dette fungerer bare ikke. Ikke slik klubben er organisert nå. Alt i alt står treneren med største del av ansvaret for denne sesongen, skriver BA, som likevel stiller spørsmål til om klubben har råd til å sparke ham.

De retter nådeløs kritikk mot daglig leder Roald Bruun-Hanssen, som har sittet med lederansvaret for hele organisasjonen siden gullåret 2007.

«Bruun-Hanssen står likevel som symbolet på Branns fall. Etter gullet i sin første sesong har det bare gått nedover» skriver avisen.

Redaktør: – Ikke helt forberedt

Gard Steiro i studio

NY SITUASJON: Sjefredaktør Gard Steiro i BT forsvarer den tydelige kritikken mot Rikard Norling.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Bergens Tidendes sjefredaktør Gard Steiro er usikker på hvordan Vestlandets største avis skal dekke Brann, nå som klubben for første gang på nesten 30 år ikke spiller i toppen.

– I utgangspunktet skal vi følge klubben ned, og vi skal dekke den neste sesong også. Men jeg må innrømme at jeg ikke helt har forberedt meg på hvordan dette blir. Det blir annerledes å følge Brann til Jerv og Levanger sine stadion, enn å reise til Lerkendal og Viking stadion, sier Steiro til NRK torsdag morgen.

Avisen får nå tre lag å dekke på samme nivå i bergensregionen: Brann spiller i 1. divisjon med bergensklubben Åsane og Sotra-klubben Nest Sotra.

– Vår dekning følger byens interesse for Brann. Så da kommer det an på hvor stor interesse det blir for klubben. Fordelen blir at det blir flere lokaloppgjør.

– Vi må dekke alle klubbene, men jeg vil tro at Brann markerer seg i toppen i 1. divisjon. Jeg håper det blir å følge Brann på veien opp igjen. Samtidig må vi følge alle de tre klubbene neste år, men dette blir en helt ny situasjon for oss. Jeg har ikke forberedt meg på hvordan dette skal bli.

Han forsvarer den tydelige slagsiden mot Norling i dagens avis.

– Når vi skriver at Norling bør gå om han har yrkesstoltheten i behold, så står vi for det. Spørsmålet er også om det er mye mer en skal se på i SK Brann enn bare én trener.

Fredet Norling i går

Men selv om skytset fra bergenspressen er av det tunge slaget, er Brann tilsynelatende trofast mot sin hovedtrener. Styreleder Rolf Barmen fredet Norling etter nedrykket.

– Vi har to år igjen av kontrakten med Rikard Norling. Den har vi tenkt å oppfylle, sa Barmen i går kveld.

– Dette handler ikke bare om oss, det handler også om hva Rikard vil. Rikard må svare på om han ønsker å fortsette, sa Barmen.

Siste video

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.
Programleder: Mariann Reikerås