NRK Meny
Normal

Hauge advarer Brann

FIFA-dommeren frykter at aggresiv opptreden og stort politioppbud kan provosere frem bråk på Brann Stadion.

Terje Hauge skal dømme Real Madrid mot Lyon

PEPET UT: Terje Hauge ga Werder Bremen to straffer mot Dinamo Zagreb, og fikk en vanvittig pipekonsert mot seg på Stadion Maksimir. Men han fryktet ikke for sin egen sikkerhet.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Både Sportsklubben Brann og Hordaland politidistrikt er i høyberedskap foran UEFA-cupkampen mellom de norske seriemestrene og Dinamo Zagreb i Bergen kommende torsdag. Hjemmelaget har allerede varslet skjerpede sikkerhetstiltak foran møtet med en av Europas mest beryktede supportergjenger, «Bad Blue Boys». Men dommer Terje Hauge ber Brann møte de tilreisende med et smil.

- Det viktigste er å skape en god tone fra starten av, tilrettelegge og være litt i forkant. Man bør ikke ta imot sånne folk med aggresjon og politi i spissen, sier Terje Hauge til nrkhordaland.no  .

Opplevde heksegryte

Dinamo Zagreb-supportere

BERYKTEDE: Dinamo Zagreb-fansen har rykte på seg for å være blant Europas verste hooligans.

Foto: DARKO BANDIC / AP

 

FIFA-dommeren fra Bergen vet hva han snakker om. 29. august i år dømte han Champions League-kvalifiseringskampen mellom Dinamo Zagreb og tyske Werder Bremen i Kroatia. En kamp Hauge husker svært godt, på grunn av meget spesielle stemningen på Stadion Maksimir.

- Vi hadde med oss en ekstra sikkerhetsoffiser til kampen. Godt samarbeid mellom klubbene gjorde at verstingene ble plukket ut før kampstart. Men det var likevel ganske spesielt å gå ut på banen, med to høylydte svinger, masse bluss og raketter, sier Hauge.

Werder Bremen ledet 2-1 fra det første oppgjøret, noe som var med å gjøre stemningen amper fra starten av. Humøret på tribunene steg ikke noe videre da nordmannen dømte to straffespark til bortelaget, som til slutt vant 3-2, 5-3 sammenlagt.

Berømmer Dinamo-spillerne

Hauge forlot banen til en av karrierens verste pipekonserter, men følte seg likevel aldri redd eller truet.

- Jeg kjente jo trøkket, og var veldig spent på hvordan det ville bli slik som kampen utviklet seg. Men spillerne tok det veldig profesjonelt, noe som hjalp veldig på. Spillernes oppførsel smitter over på publikum. Det var aldri noe tilløp til bråk på banen, noe som jeg tror bidro til at supporterne tok tapet med fatning, sier Hauge.

Han mener det i utgangspunktet er grunn til å frykte bortesupporternes oppførsel på Brann Stadion torsdag, men tror arrangøren har mye å hente på vennlig oppførsel mot de tilreisende.

- Verre borte enn hjemme

- Det er viktig med kroppsvisitering, sluse dem inn og ut, og holde dem igjen på stadion etter kampen. Men det er utrolig viktig at det skjer i vennlige former. Unødvendig provokasjon kan avle bråk, mener toppdommeren.

- Hvordan oppfører denne type supportere seg på bortekamper?

- Ofte er de verre på bortebane. Da er de ikke hjemme, og trenger ikke ta så mye hensyn. Samtidig er det lengre for dem å reise til Norge enn til mange andre kamper. Det kan gjøre at det blir en litt annen sammensetning av fansen, tror Hauge.

Det samsvarer med signalene Brann har fått fra Dinamo Zagreb, som tror den store avstanden mellom den kroatiske hovedstaden og Bergen gjør at det kun er genuint fotballinteresserte som orker ta turen.

Vant til netting

- Brann har tenkt å henge opp netting foran bortetilhengerne, slik NFF gjorde på Ullevål i landskampen mot Tyrkia. Kan det virke provoserende?

- Nei, det er slikt som de er vant til å møte alle steder i Europa, sier Hauge, som tror mye er avhengig av tilfeldigheter – som for eksempel kamputviklingen.

- Oppførselen deres bygger veldig mye på om de er fornøyd med laget sitt. Det går fort i svingene, og de går ikke av veien for å vende seg mot sine egne spillere, sier bergenseren.

 

Dinamo Zagreb - Werder Bremen 2-3

TO STRAFFER: Werder Bremens Diego setter inn lagets andre straffespark i kampen mot Dinamo Zagreb på Stadion Maksimir.

Foto: DARKO BANDIC / AP

Siste video

Programleiar: Marte Rommetveit
Programleiar: Marte Rommetveit