Hopp til innhold

Håper på søkelys på menneskettigheter

Årets Raftopris-vinner, Bahrain Centre for Human Rights håper prisen vil føre til større oppmerksomhet om brudd på menneskerettighetene i Bahrain. Prisen ble delt ut i Bergen søndag kveld.

Raftoprisen 2013

RAFTOPRISEN DELT UT: Fungerende leder Maryam Al-Khawaja i Bahrain Centre for Human Rights mottar prisen av leder for stiftelsens priskomite, Martin Paulsen

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Prisen er viktig, ikke bare for senteret, men også for det sivile samfunnet og menneskerettsforkjempere ellers i Bahrain.

Dette vil føre til mye etterlengtet medieoppmerksomhet om situasjonen, noe som også kan gi mer sikkerhet og publisitet for menneskerettsforkjempere generelt, sier fungerende leder Maryam Al-Khawaja til NTB.

Vil vekke verden

Søndag mottok hun årets Raftopris i Bergen på vegne av de to grunnleggerne som sitter fengslet i hjemlandet. En av dem er hennes far, Abdul-Hadi Al-Khawaja. Han soner en livstidsdom etter at myndighetene anklaget ham for å ha startet en terroristorganisasjon.

Nabeel Rajab soner en dom på to år etter å ha tvitret kritikk mot landets statsminister. Selv bor Maryam Al-Khawaja i eksil i Danmark og blir nektet innreise til Bahrain.

Maryam Al-Khawaja

VIL VEKKE VERDEN: Prisen er viktig, sier Maryam Al-Khawaja i Bahrain Centre for Human Rights.

Foto: André Marton Pedersen / NRK


Sentralt i hennes kamp for menneskerettigheter står sosiale medier. På Twitter har Al-Khawaja hele 96.000 personer som følger hennes oppdateringer om situasjonen i landet.

Så sent som søndag ettermiddag formidlet hun til verden at en sivil mann
var i koma etter å ha blitt skutt på med tåregass.

Senteret ble stiftet i 2002. To år senere ga myndighetene i landet dem ordre om å legge ned virksomheten.

– Eksempel til etterfølgelse

Raftostiftelsen begrunner tildelingen med organisasjonens langvarige og modige arbeid for fundamentale menneskerettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet i Bahrain.

Særlig engasjement for Bahrains mange arbeidsimmigranter imponerer stiftelsen i Bergen.

Gjennom arbeidet for kvinnelige arbeidsinnvandrere har organisasjonen vist
viktigheten av menneskerettserklæringens presisering om at enhver har krav på alle rettigheter uten forskjell av noen art.

– Ved å kjempe for at menneskerettighetene ikke bare skal gjelde dem selv, men også andre, enda mer utsatte grupper i det bahrainske samfunnet, framstår de som et eksempel til etterfølgelse for andre menneskerettighetsaktivister, sa leder
av stiftelsens priskomite, Martin Paulsen, i sin tale søndag kveld.

Maryam Al-Khawaja er glad for at Raftostiftelsen valgte nettopp dem som vinner av årets pris. Hun tror ikke verden er klar over hvor ille situasjonen i hennes hjemland virkelig er.

Raftoprisen tildelt Bahrain Center for Human Rights

NÅDELØS KAMP: Møt Raftopris-vinnerne

Drap, tortur og forsvinninger

– Det som er fantastisk med Raftostiftelsen, er at de ikke bare gir ut en pris, men også lover å involvere seg i det videre arbeidet for saken. Dette betyr mye for oss forid et er mange som ikke vil blande seg inn i menneskerettighetsbrudd i
golfstatene, sier Al-Khawaja til NTB.

– Mange tror at myndighetene i golfstatene er i ferd med å løsne grepet, men dette stemmer ikke. Situasjonen for menneskerettigheter blir stadig verre, sier hun og understreker at tilfellene er mange.

– Fortsatt skjer det systematisk bruk av tortur, både av psykologisk og seksuell karakter. Nesten alle som blir arrestert, forsvinner i enten flere timer, dager eller uker.

– Utenomrettslige drap forekommer også. Ikke minst blir dette brukt mot politiske motstandere, sier hun og legger til at det stadig blir vedtatt nye lover som gjør det lettere for myndighetene å gå etter politiske motstandere.

Fakkeltog for Bahrain Centre for Human Rights

FAKKELTOG: Etter prisutdelingen var det fakkeltog i Bergens gater med prisvinnerne i spissen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix