NRK Meny
Normal

– Det vanskeligste blir å se igjen gjerningsmannen

Tore Eikeland ble den første drepte vi fikk høre om fra Utøya. Nå lurer faren på om hatet vil boble opp igjen når rettssaken starter.

Video d5b42293-b76f-43c2-8fd2-5f1f15a68bb3.jpg

GRUER SEG: – Det vanskeligste blir å se gjerningsmannen, forteller Ragnar Eikeland.

– Det vanskeligste for meg blir å se igjen gjerningsmannen i retten. Det har jeg gruet meg til.

Det forteller Ragnar Eikeland, leder for pårørendegruppen i Hordaland, og faren til Tore Eikeland (21) som ble drept på Utøya.

Sønnen ble den første kjente drepte

Tore Eikeland ble på mange måter det første ansiktet og symbolet på ofrene på Utøya. Da Jens Stoltenberg holdt sin tale i Oslo Domkirke søndagen etter 22. juli, var den 21 år gamle AUF-lederen i Hordaland ett av to navn Stoltenberg trakk frem.

Det var første gang offentligheten fikk høre navnet på noen av de omkomne.

Når rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik, skal faren følge med fra videooverføringen til Bergen. Men det blir tøft å se Breivik, forteller Eikeland.

Tore Eikeland

Tore Eikeland ble minnet på Torgallmenningen i Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

– Jeg har på en måte forsøkt å skjerme meg mot bilder av gjerningsmannen inntil nå, men på mandag må vi møte ham ansikt til ansikt, selv om vi sitter i Bergen og han sitter i Oslo. Det tror jeg blir veldig, veldig vanskelig.

Bergen tingrett er en av 17 steder rundt om i landet der den omfattende rettssaken skal direkteoverføres på video. Overlevende og pårørende til drepte får følge saken, støttet av krisebeteam. I Bergen alene er det ventet at 70–80 personer vil møte opp første dag.

– Usikker på om hatet bobler opp

Ragnar Eikeland er usikker på hvordan han kommer til å takle det.

– Det er det jeg er spent på, og den biten der tror jeg det er mange som er spent på. Vi har kanskje hatt et innebygd hat, som vi lurer på om vil boble opp til overflaten, sier han.

Se hele intervjuet med en åpenhjertig Eikeland i videointervjuet øverst i saken.

Siste video

Statsmininisteren med da 21. utgave av Ekstremsportveko startet i helgen.
Programleder: