NRK Meny
Normal

Onsdag kan disse trærne være borte

Både advokat og fylkesmann er koblet inn i trekrangelen i Bergen sentrum, men det kan være for sent. Onsdag morgen kan SiB starte hoggingen.

Jekteviken

KAN FORSVINNE: Bergen kommune har gitt Studentsamskipnaden i Bergen tillatelse til å bygge nye studentboliger i denne grønne lungen i Jekteviken. Dette innebærer at det meste av både trær og grøntområde forsvinner. Men siste ord i saken er ennå ikke sagt.

Foto: Sveinung Sundfør Sivertsen

I ni år har naboene, kommunen og Studentsamskipnaden kranglet om en grønn lunge nær Bergen sentrum. Nå har en gruppe naboer og velforeninger, via sin advokat, klaget saken inn til Fylkesmannen – og fått respons.

Fylkesmannen i Hordaland bekrefter til NRK at etaten vil realitetsbehandle klagen som gjelder endret rammetillatelse for oppføring av studentboliger og barnehage.

Spørsmålet er om Fylkesmannen rekker å se på saken før trærne er hogget.

LES OGSÅ: Nekter å gi seg etter ni års tre-kamp

Sveinung Sundfør Sivertsen, Sydnes og Nøstet Vel

NEKTER Å GI SEG: Etter flere års kamp gir ikke naboene, her ved Sveinung Sundfør Sivertsen, opp kampen om å redde den grønne lungen her i Jekteviken sentralt i Bergen.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Lover rask saksgang

– I klartekst betyr det at Fylkesmannen vil vurdere om det skal være lov å felle så mange trær. Hvis SiB feller trærne før Fylkesmannen har uttalt seg er fellingen ulovlig, mener nabo Sveinung Sundfør Sivertsen.

Naboklagen er utformet av Advokatfirmaet Kluge som representerer Sydnes og Nøstet Vel, Sameiet Dokken 2, Sameiet Dokken 1 og eierne av Dokken 21.

Anne Kjersti Sande er seksjonsleder for kommune og justisavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland.

– Vi har rettet en henvendelse til kommunen for å få oversendt dokumentene i saken. Vi må ha saksdokumentene for å kunne behandle den. Vi ønsker å se på saken så fort som mulig og ta stilling til klagen raskt, det skal alle parter være trygge på, sier Sande til NRK.

Tor Sivertsen Prestegard

STYRELEDER I SIB: Tor Sivertsen Prestegard.

Foto: Leif Rune Løland

– Vi begynner i morgen

Fylkesmannen opplyser at de har henvendt seg til Bergen kommune både skriftlig og muntlig etter å ha fått opplyst at komiteen har behandlet klagesaken 4. februar.

– Vedtaket er gyldig fra man har fått et vedtak, men vi kan be om oppsettende virkning, sier seksjonslederen.

Studentsamskipnaden er kjent med at Fylkesmannen er på saken.

– Hva vil klagen ha å si for SiB?

– Vi forholder oss til at Komité for miljø og byutvikling avviste klagen til naboene den 4.2. 2016 og at vi har fått igangsettingstillatelse av kommunen. Vi har ikke mottatt noe fra Fylkesmannen som skal tilsi at vi ikke kan starte. Om vi får melding om noe annet vil vi selvsagt følge dette, sier SiBs styreleder Tor Sivertsen Prestegard.

– Når skal trærne felles, og når planlegger dere byggestart for prosjektet?

– Vår entreprenør skal begynne på tomten i morgen.

Jekteviken

IDYLL: Den grønne lungen i Jekteviken fotografert våren 2015. Området tilhørte opprinnelig en villahage fra 1700-tallet.

Foto: Sveinung Sundfør Sivertsen

Siste video

Vestlandsrevyen 20.55 - tirsdag 20. mars
Programleder: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås