Hopp til innhold

Ungdom frykter tannlegesprøyten så mye at de unngår tannbehandling

Én av ti ungdommer i Hordaland er så redde for å ta sprøyte hos tannlegen at de vil la være å ta nødvendig tannbehandling, viser en ny undersøkelse.

Mathilde tannlegeskrekk

NERVØS: Mathilde Guldbrandsøy (16) har blitt behandlet for tannlegesprøyteskrekken, men blir fortsatt litt nervøs når hun sitter i tannlegestolen.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

– Jeg tar sprøyten bort til leppen, og tilbake. Hvordan var det? spør tannlege Maren Agdal. Hun står bøyd over Mathilde Guldbrandsøy (16) og holder en bedøvelsessprøyte, på Tannhelsetjenestens kompetansesenter i Bergen.

– Jeg holder pusten litt, men det går bedre, svarer Guldbrandsøy.

Hun har siden hun var liten vært livredd for å ta sprøyte hos tannlegen. Det er hun ikke alene om, viser en ny doktorgradsavhandling fra Universitetet i Bergen.

Én av ti ungdommer mellom 10 og 16 år i Hordaland, har så sterk frykt for tannlegesprøyten at de ville latt være å ta nødvendig tannbehandling, dersom det innebar å ta en sprøyte.

– Sprøyten er noe av det første man må gjennom i tannlegebehandlingen. Så frykt for den kan være et stort hinder. Og hvis man unngår tannbehandling, risikerer man å få dårlig tannhelse, sier forsker Karin Goplerud Berge, som har skrevet avhandlingen.

Tannlegesprøyte

SPRØYTESKREKK: Ti prosent av barn og unge mellom 10 og 16 år i Hordaland har så sterkt frykt for tannlegesprøyten de ville unngått tannbehandling, om det innebar å ta en sprøyte.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Vil plukke dem opp tidlig

Mathilde Guldbrandsøy er en av 67 ungdommer med høy tannlegesprøyteskrekk, som i Berges forskningsprosjektet har blitt behandlet med en metode som kalles kognitiv atferdsterapi.

– Det går ut på å bryte ned negative tankemønstre, og samtidig gradvis eksponere pasientene for det de er redd for, sier Berge.

Det er ikke nytt at denne behandlingen brukes på pasienter med tannlegeskrekk. Men i Berges prosjekt er det tannlegene selv som gjennomfører behandlingen, som vanligvis blir utført av psykologer.

Karin Goplerud Berge

FORSKER: Karin Goplerud Berge er forsker og tannlege, og har forsket på barn og unges frykt for å ta sprøyte hos tannlegen.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

– Vi vet at vi mest sannsynlig finner en del av disse pasientene igjen på ikke møtt-lister og narkoseventelister senere. Derfor prøver vi å ta tak i ungdommenes tannlegefrykt tidlig, sier Berge.

Før behandling lot pasientene tannlegene så vidt undersøke munnen med speil. Etter behandlingen fikk de fleste satt en halv dose bedøvelse med sprøyte, forteller Berge.

– Nå setter jeg meg ganske fort i stolen og lar dem sjekke munnen min, og jeg har tatt en bedøvelsessprøyte. Det har jeg ikke turt tidligere, sier Guldbrandsøy.

Ikke redd for smerten

Forskeren forklarer at det ofte ikke er smerten i seg selv som skaper frykt, men tankene rundt det man skal gjennom.

– Dermed blir det litt irrelevant at tannbehandlinger på papiret har blitt mindre smertefulle, for det er tankene rundt det som er problemet, sier Berge.

Behandlingsmetoden har vært utprøvd i studier på voksne med gode resultater. På Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest har de allerede brukt den på barn en god stund.

– Men vi ville undersøke hvor godt den faktisk fungerer, slik at vi også kan anbefale den for andre. Det kan vi nå, sier Berge.