Frykter kunsten går over grensen

Politiet frykter de stjålne kunstgjenstandene fra Permanenten blir fraktet ut av landet. Nå haster det med å spore opp tyvene før de forsvinner.

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.

SE VIDEO: I løpet av 90 sekunder har tyvene gjort unna kunstbrekket.

Tidlig lørdag morgen brøt to tyver seg inn i kunstutstillingen til Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum.

25 uerstattelige kunstverk ble stjålet fra museets kinasamling, i et brekk som varte i nøyaktig 90 sekunder.

Varsler grensekontroll

Mandag morgen er tyvene fremdeles på frifot, og politiet varsler nå at de vil sette i gang grensekontroll. Frykten er at tyvene forsvinner over landegrensene – eller at de allerede er ute av landet.

– Det er det man frykter mest, at disse verdiene skal ut av landet. Derfor er det naturlig at vi varsler Kripos, Tollvesenet og vaktholdet ved grensen. Tid er sentralt, sier politiadvokat Arne Fjellstad til NRK.no.

Politiet sitter på mye overvåkningsbilder, og skal i tillegg sjekke elektroniske spor, som mobildata og Autopass-passeringer i bomringen. Like før kunstinnbruddet rykket politiet ut til to bilbranner i nærliggende bydeler i Bergen, noe politiet tror kan ha vært en avledningsmanøver.

Spesielt er de to oppbrente bilvrakene interessante for politiet. Disse skal undersøkes for spor, og mot passeringer i bomringene rundt Bergen. Her kan bilene og sjåførene ha blitt fotografert i Autopass-systemet.

Bilbrann i Løbergsveien i Bergen

AVLENDING? Bare minutter før kunstinnbruddet, rykket politiet ut til to ulike bilbranner i Bergen. De utbrente bilene kan være viktige spor, dersom de kan kobles til innbruddet.

Foto: Remi Bøe Presttun / Presttun Foto

Andre på to år

Men etterforskningen er tidkrevende – og det haster for politiet, sier Fjellstad.

Dette er de det andre større kunsttyveriet på fra museet på drøyt to år. I desember 2010 ble over 50 gjenstander stjålet, og disse er fortsatt ikke kommet til rette.

Politiet vil ikke kommentere om de ser sammenheng mellom de to tyveriene. Men tar nå i bruk det de lærte under etterforskningen den gang.

– De som nå jobber med helgens kunsttyveri har inngående kjennskap til kunsttyveriet i 2010. Selve fremgangsmåten er kanskje noe annerledes enn det som var den gang, sier Fjellstad.

LES OGSÅ: – Vi har fått interessante opplysninger

Politiet er mer optimistiske over at de kan løse helgens innbrudd.

– Vi har nok flere spor denne gangen enn det vi hadde i 2010. Men dette er vanskelige saker å etterforske, men det hjelper godt at vi har gått en runde før. Da har vi litt flere kontakter å jobbe med, sier Fjellstad.

Stjålne gjenstander fra Kinasamlingen

STJÅLNE GJENSTANDER: Dette er noen av tingene som ble stjålet. Platen med kinesiske symboler ble ikke stjålet.

Foto: Kunstmuseene i Bergen

– Uhyre målrettet

Erlend G. Høyersten

– UHYRE: MÅLRETTET: Museumsdirektør Erlend G. Høyersten sier tyvene visste hva de var på jakt etter.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Museumsdirektør Erlend G. Høyersten sier tyvene tydelig visste hva de var på jakt etter.

– Innbruddet fremstår som uhyre målrettet. De visste hva de ville ha, og de tok akkurat det, sier Høyersten.

Han vil ikke spekulere i om kunsten har forsvunnet ut av landet, men sier kunsten kan omsettes forholdsvis lett.

– Innbruddet sier kanskje noe om et marked som er veldig interessert i kinesiske antikviteter. De siste par årene har prisene på slike gjenstander blitt femdoblet, og det er mye enklere å omsette dette en for eksempel en original Picasso eller Munch, sier Høyersten.

Kunstmuseet har fått kritikk for sikkerheten etter innbruddet. Men direktøren sier de har gjort mange sikkerhetstiltak siden sist og at det ikke er mulig å sikre seg helt mot tyveri.