NRK Meny
Normal

Fra 800 i kø til ingen kø

Da den nye vaksinestasjonen på Brann stadion åpnet klokken ni var det lang kø. Så roet det hele seg ned.

Vaksinekø Brann stadion
Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Vi har og har hatt litt oppstartsproblemer. Blant annet sliter vi med å få vaksinen opp i sprøytene fort nok, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune Robert Rastad.

Bergen kommune fikk 13.000 nye vaksinedoser tirsdag og åpnet onsdag for nye grupper. Blant annet ble det åpnet for barn opp til tre år med én ledsager. Det betyr at det er mange av dem i dag.

LES MER OM HVEM SOM KAN FÅ: Nå åpnes det for flere

Folk er rolige

– Det er mange barnevogner her nå ja, og også det gjør jo at det kan bli litt trangt. Men folk opptrer rolig så det går bra. Det er jo en stor prosess dette her, sier han.

Da lokalene åpnet kom det fort mellom 700 og 800 mennesker som skulle ha vaksine. Fordi vaksinene kommer i store pakker må de deles opp og lages til i riktige doser. Akkurat det tar tid, og det er kalt inn ekstramannskaper som skal hjelpe med det. I tillegg sluttet bankterminalen å virke.

– Den virket i går så alt så bra ut, men slik var det ikke i dag. Nå har vi fått ordnet det så folk får betalt de 50 kronene det koster per vaksine, sier han.

Også i Fyllingsdalen hadde de lang kø.

– De anslo at det var rundt 200 der nå, sier Rastad klokken 10.

Roet seg utover dagen

Klokken 16.15 sier Rastad at det ikke lengre er så mye kø ved Brann stadion.

– Her er det vel en 10 minutter ventetid, det går veldig bra, sier han.

Det er satt opp egen gratisbuss som går mellom Bergen bystasjon (Nonneseterterminalen) og Brann stadion. Bussene går hvert 15. minutt fra klokken 08.30 og siste retur fra stadion klokken 19.

– Dette har fungert godt. Bussene har ikke vært fulle, men mange har tatt dem og dermed har vi ikke hatt problemer med trafikken her, sier han.

Vaksinebuss

GRATISBUSS: Det går gratisbusser mellom byen og stadion hvert 15. minutt i vaksinasjonssenterets åpningstid.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Åpnet for flere grupper

– Vi tror vi har fått ut vaksine til de fleste i risikogruppen, nå ønsker vi å utvide for å få ut vaksine til de som er mest utsatt i "normalbefolkningen", sier informasjonsdirektør i Bergen kommune Robert Rastad.

De nye gruppene som nå prioriteres er:

  • Personer over 64 år tilhørende risikogruppene med:

- kroniske luftveissykdommer
- kronisk hjerte- og karsykdom
- nedsatt forsvar mot infeksjoner
- diabetes type 1 eller 2
- kronisk nyre- eller leversvikt
- kronisk, nevrologisk sykdom eller skade
- svært alvorlig fedme

  • Husstandsmedlemmer til spedbarn under 6 måneder og gravide i første trimester (før 12. svangerskapsuke). Det er ikke nødvendig at den gravide eller barnet er med til vaksinasjonslokalet da disse ikke bør vaksineres.
  • Alle barn i alderen 6 måneder – 3 år samt én ledsager. Da vil begge få vaksine.

I tillegg vil helse- og omsorgspersonell som hittil ikke er vaksinert nå tilbys vaksiner. Denne gruppen vil få vaksine ved henvendelse til Helsevernetaten, eller de vil bli henvist til vaksinasjonslokale.

Siste video

Vegvesenet rydder på rasstedet på riksvei 13 i Odda, der to biler ble truffet av et steinras.