NRK Meny
Normal

– Folk hamstrer mat og tar ut penger

Lotte Leming Rognsås (24) skulle jobbe som frivillig i Kiev frem til sommeren. Nå har arbeidsgiveren bedt henne om å rømme landet.

Lotte Leming Rognsås

FORLATER LANDET: Lotte Leming Rognsås har fått beskjed om å forlate Ukraina inntil videre.

Foto: Kristian Aanensen / NRK / Privat

– Situasjonen i Kiev er kaotisk og uoversiktlig. Folk hamstrer mat og det er lange køer foran minibankene.

Det sier Lotte Leming Rognsås (24), som forlot Kiev i går for å ta seg over grensen til Moldova.

– Det ser ut som at voldsbruken har økt sinnet og viljen til å slåss. Derfor tok vi valget om å forlate Kiev så fort som mulig, før det var for sent, sier Rognsås.

Kom på bussen med kølle

Protestleiren i Kiev fredag morgen

BARRIKADER: En demonstrant står på en av barrikadene i Kiev fredag morgen.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

I går kveld satte hun seg på bussen til Moldovas hovedstad Chișinău.

24-åringen har tatt seg et friår fra økonomistudiene på Norges Handelshøyskole i Bergen for å jobbe som frivillig koordinator for European Voluntary Service (EVS) i Kiev.

Organisasjonen ba i dag alle sine utenlandske arbeidere om å forlate Ukraina på grunn av den store uroen i landet.

Rognsås forteller at hun ble overrasket over å oppdage at opprøret mot myndighetene har spredt seg til andre deler av Ukraina.

– På vei ut av Ukraina kjørte vi gjennom tre veisperringer, som alle var laget av opposisjonelle demonstranter. De kom inn til oss med balltre for å se hvem som satt på bussen. Den siste veisperringen var 30 mil unna Kiev, forteller NHH-studenten.

Håper på avtale

Janukovitsj ved forhandlingsbordet

SIGNERTE AVTALE: Ukrainas president Viktor Janukovitsj (nummer to fra høyre) lover at det vil bli holdt nyvalg og at en koalisjonsregjering skal på plass. Grunnloven skal også endres.

Foto: ANDRIY MOSIENKO / Afp

Rognås forteller at det kun har vært et mindre område rundt Uavhengighetsplassen som har vært preget av uro siden demonstrasjonene mot den sittende regjeringen startet i november.

– Stort sett har dagliglivet gått som normalt, men denne uken har det spredt seg utover i byen.

Nå håper Rognsås at avtalen som både regjeringen og opposisjonen er blitt enige om fredag, igjen vil skape ro i landet.

– Vi blir i Moldova til over helgen, så får vi se hva som skjer. I mellomtiden krysser jeg fingrene for at de finner en varig løsning, sier 24-åringen.

– Dratt fra Bergen til Kiev

markering

ÆRER DE DØDE: Ved Den blå stenen i Bergen sentrum er det lagt ned roser for å minnes de som har omkommet i kampen i Kiev.

Mens situasjonen i Ukraina har tilspisset seg denne uken, har det ukrainske miljøet i Bergen fulgt med på nyheter fra hjemlandet nærmest døgnet rundt.

– Jeg bruker hver ledige stund til å følge med på nyhetsbildet, og spesielt TV-overføringer over internett. Det jeg ser gjør meg veldig, veldig trist. Det er en helt forferdelig situasjon, sier Dimitrij Ostanin, prest i den russisk-ortodokse kirke og leder av Kristi Åpenbarings Menighet i Bergen.

Han forteller at de fleste ukrainere i Norge har sympati med demonstrantene, som protesterer mot den sittende regjeringen.

– Flere av dem som bor her i Bergen, har reist til Kiev for å stille seg på barrikadene. De holder oss oppdatert over sosiale medier, sier Ostanin.

Redd for venner

yppersteprest

BER FOR FRED: Dimitrij Ostanin, prest i den russisk-ortodokse kirke og leder av Kristi Åpenbarings Menighet i Bergen, er svært bekymret for situasjonen i Ukraina.

Fredag formiddag meldes det at minst 75 mennesker er drept, etter at demonstrasjonene eskalerte til voldelige opptøyer etter at politiet gikk til aksjon.

Ostanin, som studerte teologi i Kiev, har mange venner i den ukrainske hovedstaden.

Deler av byen er totalt ugjenkjennelig, og ser ut som et krigsområde.

– Jeg er veldig bekymret for vennene mine. Dette er en krig, eller i alle fall en revolusjon. Vi får bare be og håpe at man finne en fredelig politisk løsning, før det blir enda verre, sier presten.

Støttemarkering i Bergen

Olena Kolosovych, som har opprettet Facebook-gruppen for ukrainere i Bergen, har tatt initiativ til en støttemarkering for dem som har omkommet i kampene mellom demonstranter og opprørspoliti.

Flere personer har torsdag og fredag lagt ned blomster ved samlingspunktet Den blå steinen i Bergen sentrum.

– Vi gjør det for å æres våre helter. Dette er vanlige mennesker som har trygge jobber, familie og hus, men som oppsøker kampens hete for å kjempe for det som er riktig, sier Kolosovych til NRK.

ww

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.