Flammene sto opp fra komfyren, og mamma fikk panikk. Men Victoria (8) holdt hodet kaldt

Nå blir åtteåringen hyllet av brannsjefen. – Jeg er utrolig stolt av henne, sier moren.

Victoria og Leif Linde

FIKK MEDALJE: Åtte år gamle Victoria sørget for at brannvesenet ble varslet da det brøt ut brann på kjøkkenet. – Det var litt skummelt, sier åtteåringen til BA.

Foto: Privat

– Vi ser at omtrent halvparten av alle boligbranner og branntilløp starter ved komfyren. Publikum må forstå at dette er virkelig farlig, sier Leif Linde, brannsjef i Bergen, til BA.

Som en del av Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB) sin nasjonale komfyrvaktkampanje inviterte han torsdag Wenche Margrethe Michelsen fra Blomsterdalen i Bergen og datteren Victoria (8) til hovedbrannstasjonen. Der fikk åtteåringen medalje av brannsjefen.

– Denne har vi bare delt ut til én annen tidligere, sa Linde.

For tre uker siden tok frityrgryten fyr på komfyren hjemme hos Michelsen. Mens moren snakket i telefonen, oppdaget Victoria røyken.

På kjøkkenet sto flammene oppetter veggene. Moren stormet etter hvert til.

– Jeg glemte alt jeg har lært. Det sto en flaske med brus på disken. Jeg grep til den, og kastet brusen på stekepannen, forteller Michelsen til BA.

– Hun er så rolig og fattet

Victoria og Leif Linde

VICTORIA OG BRANNSJEFEN: – Denne har vi bare delt ut til én annen tidligere, sa brannsjef i Bergen, Leif Linde.

Foto: Privat

Bruskastingen førte til at flammene føk opp i ansiktet hennes, og hun skled og falt.

– Jeg ble utrolig stresset. Jeg fant ikke telefonen, som jeg hadde kastet fra meg da det skjedde, og kunne ikke ringe brannvesenet. Men Victoria var så flink og snartenkt. Hun er så rolig og fattet – mye mer enn meg, sier Michelsen til NRK og ler.

Datteren gikk resolutt ut av huset og bort til naboen, som fikk varslet brannvesenet. Da brannvesenet kom frem, hadde moren klart å slukke brannen, men fryktet at den skulle blusse opp igjen.

– Vi hadde ikke bodd der så lenge, så Victoria visste ikke hvor naboens inngangsdør var. Jeg tenker litt på hvordan hun hadde det da hun måtte lete etter den. Hun var jo sikkert redd og sjokkert, og mange ville sikkert begynt å gråte, men hun har tydeligvis evnen til å være rolig i stressende situasjoner.

– Jeg er veldig stolt av henne. På veldig mange måter, fastslår moren.

Årsak til dødsbranner

Komfyrbranner har lenge vært den største enkeltårsaken til dødsbranner i Norge. Hittil i år har seks mennesker omkommet i brann.

Statistisk sett skyldes halvparten komfyren, ifølge DSB.

– Statistikken har ikke blitt bedre. Men vi ser at folk bli mer bevisst på risikoen og på hva en komfyrvakt er, sa Trond Marius Fornes ved forebyggende avdeling i Brannvesenet Midt til NRK tidligere denne uken.